RTV Purmerend.nl

Purmer-Zuid in de ban van buurtapp-brief

Een deel van de bewoners van Purmer-Zuid ontving deze week een brief in de bus over een nieuwe buurtapp, speciaal voor Purmer-Zuid. Al snel bleek het om een brief te gaan, die wijkbewoners op Facebook omschrijven als spam. Nextdoor, de organisatie achter de buurtapp, laat weten dan van spam geen sprake is. 'De brieven zijn uitnodigingen namens geverifieerde Nextdoor-leden en zijn verzonden met toestemming van die leden.'

“Hi buurman of buurvrouw,” begint de brief. “Onze buurt maakt gebruik van de gratis en besloten buurtapp Nextdoor Purmer-Zuid. We hopen dat jij je ook aanmeldt! […] 100 procent gratis en besloten,” zo luiden een tweetal passages. Elke brief bevat een link en zesletterige uitnodigingscode, die zeven dagen geldig blijft.

Een klein rondje op internet leert dat het om een actie van Nextdoor gaat, een commerciële Amerikaanse sociaalnetwerksite waarbij buurtbewoners onderling verbonden zijn door een app. Deelname is helemaal gratis, jubelt Nextdoorn in een filmpje op haar site waarin de functie van de (besloten) app wordt uitgelegd. Consumentenprogramma Radar ontdekte vorig jaar dat je die beslotenheid met een flinke korrel zout moet nemen. Als je een buurt inloopt en je gps op je telefoon hebt aanstaan, kun je meteen zien welke deelnemers van de app bijvoorbeeld op vakantie zijn. Een blogger kon in opdracht van Radar verder de persoonsgegevens van duizenden deelnemers uit het systeem trekken. 

Nextdoor verdient niets aan deelnemers van de app. Tenminste niet rechtstreeks, maar er zijn een heleboel bedrijven die geïnteresseerd zijn in gegevens van Nextdoor-deelnemers, waarschuwt Bits of Freedom, een stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Nextdoor verkoopt informatie over de deelnemers dus aan bedrijven. Op hun website ontkennen ze de aantijging van Bits of Freedom. 'Wij delen nooit je gegevens met adverteerders', verzekeren ze potentiële deelnemers. Toch blijft het oppassen geblazen: als je de algemene voorwaarden niet goed leest, kan je naam zomaar als afzender onder zo'n brief belanden. Dat gebeurde ook met de bewuste brief die nu is verspreid in Purmer-Zuid: de brief wordt afgesloten met de naam van een buurtbewoner.