Commercialisering van ‘t Twiske

‘Het Twiske is vrijwel nooit onderwerp van discussie. Dit keer is het anders want wij worden gevraagd om overnachtingen, een kleinschalige camping en meerdaagse festivals in het gebied toe te staan’, aldus Sanda van Dam (PvdA) tijdens de commissie vergadering Algemene Zaken. Tegenstanders zetten zich schrap en spreken over verdere commercialisering van ’t Twiske.

Bij de ouderenpartij Purmerend (AOV), CDA, de Stadspartij, Leefbaar Purmerend (LP2001) en de VVD bestaan geen twijfels over de juistheid van de voorstellen. Woordvoerder Reurts (Stadspartij); 'evenementen leveren een goede financiele bijdrage en genereren meer inkomsten'. Een soortgelijk standpunt kwam van het AOV, het CDA en de VVD. Woordvoerder Visser (LP2001) bekeek de zaak met een pragmatische blik; 'in het Twiske is 1/5 deel beschikbaar voor recreanten. Er blijft voor natuur dus nog genoeg ruimte over'. De partijen tegen verdere commercialisering; Gemeentebelangen Purmerend, Groenlinks en de SP vrezen aantasting van de stilte, de natuur en de diversiteit aan dieren. Woordvoerder Wilschut (SP) wees op de uitkomsten van een door zijn partij uitgevoerd onderzoek; ruime meerderheden bleken tegen de festivals, de campingen de overnachtingsmogelijkheden. Hij sloot zijn bijdrage af met de bijna bijbelse woorden; 'de mens is te gast'. 

Woordvoerders van D66 en de PvdA bleken eensgezind en niet op voorhand tegen overnachtingen en festivals. Zij willen eerst de gevolgen daarvan duidelijk hebben, om vervolgens in een wijzigingsvoorstel voorwaarden vast te leggen die nadelige gevolgen uitsluiten. Reden voor hen om het voorstel eerst nog weer te bespreken in hun fracties. Intres (D66) hoopt in de tussentijd andere partijen nog achter het wijzigingsvoorstel te krijgen. Hoe dat uitpakt, wordt duidelijk tijdens de raadsvergadering op 27 februari. Overigens hebben inmiddels Landsmeer, Oostzaan en Stadsdeel Noord, allen deelnemers aan het recreatieschap, zich tegen de commercialiseringsmaatregelen uitgesproken.  


Trefwoorden: camping in twiske
Geplaatst

zondag 16 februari 2020 | 15.38 uur

Laatst gewijzigd

zondag 16 februari 2020 | 19.38 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie