Oortwijn tekeningen in Purmerends Museum

Hij werd wel de fotograaf met de pen genoemd; Purmerender Maarten Oortwijn tekende met fotografische nauwkeurigheid een aantal stadsgezichten van Purmerend. Het Purmerends Museum heeft een aantal van zijn werken in bezit en toont ze nu in een kleine expositie, die tot en met mei te zien is.

Maarten Oortwijn was reclametekenaar maar specialiseerde zich na de oorlog in het tekenen van landschappen en stads- en dorpsgezichten in Noord-Holland.  Oortwijn hield van de stad Purmerend en de omliggende steden en landschappen. Hij trok er vaak op uit om de ontwikkeling van Purmerend en omgeving vast te leggen. Hij schetste eerst in potlood op locatie en werkte de schets daarna uit in inkt. Het inkleuren, waardoor een aquarelachtig effect ontstond, deed hij later.

Zijn werk werd regelmatig afgedrukt in diverse dagbladen. Ook tekende hij, vanaf 1946, tien jaar lang in opdracht voor het maandblad De Speelwagen, een blad speciaal gericht op de historische schoonheid van Noord-Holland. Oortwijn tekende door tot aan zijn dood in 1996. Het Purmerends Museum is te vinden aan de Kaasmarkt.


Trefwoorden: purmerends museum maarten oortwijn
Geplaatst

donderdag 20 februari 2020 | 13.03 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 20 februari 2020 | 20.27 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie