RTV Purmerend.nl

Wens niet-reanimeren op polsbandje

Het Dijklander Ziekenhuis gaat in het vervolg op de standaard polsbandjes voor patiënten een subtiele aanduiding aanbrengen, als zij tevoren hebben aangegeven niet gereanimeerd wil worden bij een hartstilstand of ademstilstand. Het idee voor het polsbandje is van verpleegkundige Marianne Vriend.

Elke patiënt krijgt in het Dijklander een polsbandje om met belangrijke gegevens. Maar daarop staat niet vermeld of een patiënt ervoor kiest om niet gereanimeerd te worden. Dankzij het teken op het polsbandje kan de arts in een oogopslag zien of een patiënt gereanimeerd wil worden en hoeft niet eerst in het computersysteem gezocht te worden. Dat snelle handelen is cruciaal bij een reanimatie.
Marianne Vriend: ‘Hiermee kunnen we voldoen aan de wens van onze patiënten. Een reanimatie is niet niks. Het is een medische ingreep en soms zijn patiënten niet meer dezelfde persoon als daarvoor. Het is dus heel belangrijk dat patiënten hier hun eigen keuze in kunnen maken.’ De vraag over wel of niet reanimeren wordt in het Dijklander Ziekenhuis bij het moment van opname aan iedereen voorgelegd. De patiënt kan deze keuze altijd wijzigen tijdens de opname. Ook wordt het bij een volgende opname altijd opnieuw gevraagd. 
Het idee van een niet-reanimeren polsbandje is overigens niet nieuw. In sommige ziekenhuizen worden gekleurde bandjes gebruikt, maar dat wordt door patiënten als stigmatiserend ervaren. In het Dijklander Ziekenhuis gaat het om een subtiele toevoeging op de patiëntstickers die op de polsbandjes worden geplakt. Dit is minder zichtbaar, maar zorgt toch voor duidelijkheid.