RTV Purmerend.nl

'Woonplek' nog geen gelopen race

De discussie over de woonplek woekert voort. Na eerdere bezwaren tegen de locatie richten politiek en omwonenden hun pijlen nu in de commissie samenleving op de te bieden zorg. Meulenberg van de Stadspartij: ‘Op welke manier wordt dat ingevuld? Een divers samengestelde werkgroep moet zich hierover buigen. Wij komen met een amendement’. Ook D66 heeft bedenkingen. Woordvoerder Hut: ‘Wij willen inzetten op de voorgestelde manier van zorg, maar alleen als er een locatie wordt gevonden’. Al met al een ingewikkelde puzzel voor verantwoordelijk wethouder Kroese (PvdA).

Voor- en tegenstanders van het voorstel troffen elkaar over de vraag of er nu wel of niet voldoende informatie is om een goed besluit te kunnen nemen over de zorgverlening. De VVD, net als Leefbaar Purmerend (LP2001) en de SP, stond scherp in die discussie. Woordvoerder van der Weit: 'Wij willen niet alleen afgaan op de in Purmerend werkzame zorgpartijen, maar tegengeluiden horen en ervaringen van elders'.  De la Haye (SP) verwees naar Zaanstad waar momenteel dezelfde discussie loopt. 'Voor een locatie sluiten ze daar juist wijken en buurten uit, alleen een bushalte wordt genoemd'. 

De AOV, PvdA en GroenLinks (GL) herhaalden hun eerdere standpunt voor het voorstel. Woordvoerder Welbergen (GL): 'Onze keuze is principieel. Deze mensen hebben snel hulp nodig. Wij wegen belangen anders dan de omwonenden'. Verantwoordelijk wethouder Kroese (PvdA) nam in zijn reactie veel tijd voor de vragen en bezwaren. Kroese: 'Het is een misverstand dat wij mensen met verschillende problematiek bij elkaar zetten. Overlast gevende mensen hebben nu eenmaal een veelheid aaan problemen. Dat zorgpartijen onze gesprekspartners zijn, is omdat zij de belangen van de doelgroep behartigen, weten wat er leeft en wat nodig is'. Hij kondigde aan binnen één maand na het besluit met een uitwerkingsvoorstel te komen met daarin gesprekspartners, werkbezoeken en termijnen. 

UIteindelijk stemden AOV, CDA en PvdA in met het voorstel. Met de steun van GroenLinks zijn dat 14 van de 37 zetels. VVD, SP en LP2001, samen 8 zetels, zijn tegen. Stadspartij, D66 en Gemeentebelangen nemen het voorstel terug naar hun fracties voor nader overleg. Reden waarom pas in de raad van 26 maart het definitieve besluit duidelijk wordt.