RTV Purmerend.nl

Meer bomen met groot bladerdak

Purmerend staat komende jaren voor de enorme opgave om 16.000 bomen te vervangen. De bomen zijn te oud, te gevaarlijk of hun wortels zitten in een te krap plantvak. Maar het is niet zo dat er voor elke verdwijnende boom één terug komt. ‘Grote bomen met bladvolume zijn belangrijker dan het aantal stammen’ aldus wethouder Tijmstra (CDA). Onder haar regie verschijnt het eerste Bomenplan ooit. De commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer adviseerde erover.

Woordvoerder Grader (OuderenpartijPurmerend) sprak over een goed plan met als inzet 'maatwerk voor bomen'. Hij stemde dan ook in met het voorstel van het college, evenals de woordvoerders van het CDA, PvdA, D66, Leefbaar Purmerend (LP2001), Stadspartij en GroenLinks. Complimenten waren er van Intres (D66), die Tijmstra bovendien meegaf om bomen te verplaatsen in plaats van te kappen. 

Ondanks zijn instemming met het voorstel vroeg Intres (D66) zich af waar het benodigde geld vandaan moet komen en wat er dan voor moet wijken. Zijn bezorgdheid werd gedeeld door Boer (LP2001) en Wilschut (SP). Van Elden (VVD) sprak de wethouder stevig aan op het grote bedrag dat zij vraagt voor vervanging en beheer van de bomen. 'Kunnen we dit betalen? Dit college blijft maar geld uitgeven, terwijl we nu al weten dat er weer een groot tekort voor Jeugdzorg aankomt'. Het definitieve besluit valt in de raadsvergadering van 26 maart waar het voorstel als hamerpunt op de agenda komt.