Purmerendse Yvonne verzamelt rugzakjes voor kinderen in Lesbos

Ze zou eigenlijk in mei naar Griekenland gaan om daar vrijwilligerswerk te doen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Yvonne van Herrikhuijzen heeft daarom een ander doel op zich genomen: zoveel mogelijk rugzakjes vol speelgoed verzamelen voor de kinderen in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

De organisatie Because we Carry is een actie gestart om achtduizend kinderen in Moria van een rugzak te voorzien, gevuld met vier à vijf stukken speelgoed. ‘Voor kinderen in het kamp is deze periode echt oersaai,’ vertelt Van Herrikhuijzen. ‘Waar in Nederland de kinderen gewoon doorleren en spelen met hun speelgoed, moeten de kinderen in het kamp in hun tent blijven en daar is gewoon echt niets te doen.’

Rugzakjes en speelgoed

Voor de actie is Van Herrikhuijzen daarom op zoek naar stevige rugzakjes met brede banden en klein speelgoed voor kinderen van een tot en met twaalf jaar. ‘Denk aan blokken, Duplo, Lego, knikkers, voetbal, keukenspulletjes, (houten) puzzels, muziekinstrumentjes, kleine spelletjes, kleurboeken, etuis met kleurpotloden en -stiften en puntenslijper, autootjes, popjes… Alles is welkom.’ Kleine kanttekening: er kunnen geen knuffels (wegens schurft en luis) en oorlogsspeelgoed (in verband met trauma’s) in de rugzakjes worden gestopt.

Via Facebook roept de Purmerendse – die tevens verantwoordelijk is voor het buurtkastje in Purmer-Noord – op om schoon en heel speelgoed dat niet meer wordt gebruikt in een vuilniszak in de wasmand in haar voortuin aan de Bandijk 42 te leggen. ‘Zo kun je spullen contactloos achterlaten. Ik maak dan zelf de rugzakjes compleet. Mocht je geen vervoer hebben en leuke spulletjes hebben, dan kan ik het bij je ophalen. Ook dan ontvang ik de spullen graag in een afgesloten vuilniszak.’

Help mee

Momenteel kan Van Herrikhuijzen zo’n twintig rugzakjes met reeds verkregen speelgoed vullen. Met name autootjes, puzzels, knutsel- en tekenspullen, muziekinstrumentjes en speelgoed als Duplo, Lego en Playmobil zijn echter nog welkom.

Vind je het leuk om zelf een rugzakje te kopen en te vullen? Dan vind je daarvoor alle informatie op de Facebookpagina van Because we Carry. De complete rugzakjes kunnen tevens worden ingeleverd bij de Bandijk 42.

Heb je geen speelgoed of rugzakjes, maar wil je wel een steentje bijdragen? Dan is ook een donatie welkom voor de verzendkosten van de gevulde rugzakjes. Een financiële bijdrage leveren kan via Tikkie.

Vragen over de rugzakjesactie? Dan kun je contact met Van Herrikhuijzen opnemen via 06-51959075.

Tweede inleverpunt

Van Herrikhuijzen is niet de enige Purmerendse die zich inzet voor deze actie. Ook Stephanie Boezaart uit Hazepolder heeft een inleverpunt voor speelgoed en rugzakjes. In haar voortuin aan de Hugo de Grootstraat 67 vind je een ton of krat met het logo van Because we Carry erop. Daarin kunnen spulletjes in een afgesloten vuilniszak worden achtergelaten. 'Ik heb tot nu toe 31 rugzakjes compleet kunnen maken,' vertelt ze. 'Speelgoed heb ik genoeg, puzzels zouden nog welkom zijn. We zijn voornamelijk nog op zoek naar rugzakjes zelf.'

Afbeelding: Because we Carry

Geplaatst

maandag 20 april 2020 | 09.37 uur

Laatst gewijzigd

maandag 20 april 2020 | 15.02 uur

Auteur

Sylvia Kuijsten