In de media werd de afgelopen dagen al druk gespeculeerd over de mogelijke verlichting van de coronamaatregelen. Met de persconferentie van woensdagavond kwam er duidelijkheid.

Volgens minister-president Rutte staan we aan het begin van een nieuwe fase: 'We moeten hierin de overgang maken na die anderhalve meter samenleving. We kunnen nu nieuwe stappen zetten.'

De komende weken en maanden gaan we stapsgewijs toe naar het 'nieuwe normaal'. Dat betekent in een notendop het volgende:

- Ondernemers met contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen vanaf maandag 11 mei de deuren weer openen. Wel moet er op afspraak worden gewerkt en moet bij klanten worden geïnformeerd of zij coronaklachten hebben. 

- Per 1 juni mogen musea, horeca en bioscopen de deuren weer openen. Wel moeten hygiënemaatregelen worden genomen, geldt de regel van anderhalve meter afstand en moeten bezoekers een plekje reserveren. Daarvoor geldt een maximum van dertig personen, inclusief personeel.

- Ook op 1 juni: het openbaar vervoer gaat weer volgens de normale dienstverlening rijden. Wel moeten reizigers mondkapjes dragen.

- Vanaf 1 juli worden bijeenkomsten tot honderd personen weer toegestaan. Onder welke exacte voorwaarden dit kan, is nog niet duidelijk.

- Ten slotte kunnen per 1 september sportscholen, seksclubs en sauna's weer van start.

Massaal op vakantie gaan zit er nog niet in. Internationaal geldt nog code oranje, wat inhoudt dat alleen noodzakelijke tripjes over de grens mogen worden gemaakt.

Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat de anderhalve meter afstand blijft gelden. Ook is nog steeds de oproep om waar dat kan vanuit thuis te werken van kracht. Verder gaf hij aan dat de maatregelen weer aangescherpt kunnen worden als het aantal besmettingen duidelijk toeneemt en de bedden op de intensive care weer vol komen te liggen.

Via rtvpurmerend.nl/nieuws/corona is alles over corona in Purmerend te vinden.


Trefwoorden: corona
Geplaatst

woensdag 06 mei 2020 | 18.47 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 06 mei 2020 | 18.40 uur

Auteur

RTV Redactie