Tijmstra samen met 46 collega-wethouders op de bres voor cultuursector

Eveline Tijmstra (CDA), verantwoordelijk wethouder voor cultuur in Purmerend, maakt zich hard voor het behoud van de culturele sector in Purmerend. ‘We moeten voorkomen dat de coronacrisis leidt tot kaalslag in de sector.’ Onder het motto 'samen staan we sterk' vraagt ze in gezelschap van 46 collega-wethouders in Noord-Holland en gedeputeerde Zita Pels (GroenLinks) aan minister Van Engelshoven om een steunpakket voor de regionale en gemeentelijke theaters, musea en podia.

Regionale en gemeentelijke instellingen komen niet in aanmerking voor het landelijke steunpakket dat de minister eerder beschikbaar heeft gesteld. Dat geld is exclusief voor grote instellingen met nationale en internationale bekendheid. Tijmstra: 'Het zijn juist de plaatselijke podia en instellingen die de Purmerenders dichtbij huis laten kennismaken met cultuur, zoals de Purmaryn, het NKT, P3, de blbliotheek en Wherelant.' Gemeenten doen er daarom alles aan om hun culturele organisaties overeind te houden, maar zonder extra hulp dreigen ze om te vallen. 

De provincie heeft een beperkte taak als het om cultuur gaat. Jaren terug is hierop stevig bezuinigd. Toch neemt gedeputeerde Pels haar verantwoordelijkheid. Pels: 'De nood is zo hoog dat wij gemeenten hierbij ondersteunen. We willen als provincie tien miljoen euro vrijmaken voor de sector.' 


Trefwoorden: cultuur actie 47 wethouders
Geplaatst

zaterdag 16 mei 2020 | 14.56 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 16 mei 2020 | 14.23 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie