Noord-Holland kiest voor groen en knot gemeenten

De provincie Noord-Holland komt met een nieuwe omgevingsverordening die kan rekenen op forse kritiek uit de Purmerendse politiek. In de commissie lieten fracties geen spaan heel van het ontwerp. Nicole Ploeger (VVD) gaf de kritiek beeldend weer; ‘als de provincie dit doorzet dan kunnen we in Purmerend niet meer bouwen in de buurt van een grassprietje’.

Voor behoud van groen wordt de eigen keuze van gemeenten voor bouwlocaties door de provincie beperkt. Voor Purmerend betekent dit onder andere dat de provincie de gebieden van de kom A7 en Vurige Staart ( McDonalds) waar al uitgewerkte plannen voor bestaan, als groene gebieden aanwijst. Over de gevolgen daarvan sprak Adolfs (PvdA) : 'dit beperkt ons in onze bouwopgave. 10.000 woningen moeten we bouwen. Hoe gaan we dat dan doen'?

Het had overigens niet veel gescheeld of de commissie had niet over het ontwerp gesproken. Dankzij een wakkere VVD fractie kwam de reactie van B&W op de plannen alsnog op de agenda. Een meerderheid van de commissie stemde in met de door B&W voorbereide reactie. Het belangrijkste daarvan is dat de gemeente de vrijheid om weer eigen keuzes te maken terug moet krijgen.  


Trefwoorden: nieuwe omgevingsverordening provincie noord-holland
Geplaatst

vrijdag 22 mei 2020 | 14.01 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 22 mei 2020 | 15.23 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie