Raad geeft groen licht voor ‘Woonplek’

Met 26 stemmen voor en 11 tegen is de Raad akkoord gegaan met de verdere ontwikkeling van de ‘Woonplek’. De realisatie van de omstreden woon/zorg voorziening voor mensen met een complexe - en meervoudige problematiek komt daarmee geleidelijk aan dichterbij. Een poging van de VVD om het onderwerp geschrapt te krijgen, haalde geen meerderheid. Woordvoerder Manja van der Weit: ‘ de Woonplek ligt te gevoelig om digitaal te bespreken. Betrokkenen willen graag vanaf de publieke tribune de bespreking volgen. Die mensen krijgen nu geen kans’.

Het voorstel waarover de Raad discussieerde, was door verantwoordelijk wethouder Kroese (PvdA) ingrijpend veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Het Óudelandsdijkje', waar de protesten zich vooral op richtten, was eruit gehaald en vervangen door een onderzoek naar geschikte locaties. Voor Leefbaar Purmerend, de PVV, de SP en de VVD was het niet voldoende. Wat zij nog willen, is een onderzoek naar alternatieve methoden van zorgverlening, waaronder kleinschalige woonvoorzieningen verspreid over de stad. Bekend als de methode Housing First. Daarnaast houden PVV en de VVD er rekening mee dat het Oudelandsdijkje als optie zo maar terug kan komen. 

Hoe solide de steun is van AOV, CDA, D66, GBP, GroenLinks, PvdA en Stadspartij voor het huidige plan, blijft voor Chris Boer van Leefbaar Purmerend een vraag. Hij signaleerde toch wat barstjes met name door de opmerkingen van D66 raadslid Nadine Hut. Zij stelde: 'kijk tijdens het onderzoek goed naar andere Domus voorzieningen, kijk ook op een andere manier en laat de mogelijkheid van bijstelling open. Wij blijven kritisch'. 


Trefwoorden: woonplek
Geplaatst

vrijdag 29 mei 2020 | 08.24 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 29 mei 2020 | 14.44 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie