Purmerendse koordirigent voert actie

‘Minister Van Engelshoven meent de wijsheid in pacht te hebben, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in coronatijd zingen in koor veilig kan, mits op gepaste afstand van elkaar en in een goed geventileerde ruimte.’

De Purmerendse dirigent Lorenzo Papolo (hij dirigeert onder andere het Vrouwen Ensemble Waterland) kan er niet over uit: terwijl voor blaasorkesten het licht op groen staat om weer te repeteren, moeten de koren nog in lockdown blijven, vanwege corona besmettingsgevaar. ‘Terwijl voor koren en blaasorkesten het zelfde protocol is gemaakt. Dat is meten met twee maten.’ Hij heeft de werkgroep #laatonszingen opgericht en hoopt dat druk op politici voor een kentering zorgt.

Anderhalve week geleden schrok de Purmerender zich rot. Er was sprake van een noodverordening die het zingen in koorverband zou verbieden. Papolo zag het doemscenario al voor zich: koren die ter ziele gaan, dirigenten en begeleidende muzikanten zonder werk. ‘Die verordening was snel van de baan, maar bij mij bleef het nare gevoel en ik vond dat er iets moest gebeuren.’

Een oproep op Facebook aan de koordirigenten leverde honderden reacties op. De bundeling van krachten zorgde voor een demonstratie op het plein van de Tweede Kamer, waar een afvaardiging van dirigenten en koorleden twee liederen zong en een D66-Kamerlid een petitie overhandigde plus een brief aan verantwoordelijk minister Van Engelshoven, met handtekeningen van 1500 dirigenten.

Vanuit het ministerie is nog geen reactie gekomen op de brief. Ondertussen blijft Papolo zich afvragen wat nou eigenlijk het probleem is. ‘Wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Wenen toont aan dat zingen en spreken qua uitstoot van aerosolen amper verschil maakt. Dus we kunnen veilig zingen.’ Dat vindt de Belgische minister van cultuur ook, want die maakte donderdagochtend bekend dat koren vanaf 8 juni weer mogen repeteren.

Zingen in een koor is een van de grootste hobby’s in Nederland. Er zijn zo’n 50.000 koren in ons land met in totaal 1,7 miljoen leden. ‘Zingen in een koor is populairder dan voetbal. Het steekt me dat er voor zo’n grote groep vanuit de overheid niks gedaan wordt. Ik denk dat onze lobby in Den Haag niet hard genoeg was.’ Wellicht dat #laatonszingen daar verandering in brengt.


Trefwoorden: laatonszingen corona lorenzo papolo
Geplaatst

donderdag 04 juni 2020 | 14.29 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 05 juni 2020 | 13.46 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie