RTV Purmerend.nl

Klaartje en Eise helpen bij collecte Rode Kruis

Huis aan huis collecteren is er voor de goede doelen sinds de corona-uitbraak niet meer bij. De 8-jarige Klaartje en haar broertje Eise (5) uit Weidevenne bedachten een oplossing om aandacht te vragen voor de collecteweek van het Rode Kruis in de week van 21 tot en met 27 juni: de Rode Kruis flyer.

Klaartje en Eise liepen vorig jaar nog met hun moeder mee om te collecteren voor het Rode Kruis en hadden daar veel plezier in, vooral als ze zelf het geld in de bus mochten doen. Daar is anno 2020 dus geen sprake van. Klaartje: ‘Iedereen zit steeds aan het geld en dat is vies en te dichtbij. De mensen hebben een te korte arm om het geld zelf in de bus te doen.’

Klaartje kwam op het idee om, samen met haar broertje, een tekening met daarop vijf keer het woord ‘help’ en ‘alsjeblieft’, plus het logo van het Rode Kruis. Van deze tekening zijn een aantal flyers gedrukt die Klaartje en Eise, samen met hun moeder, bij hun school en in de straat gaan uitdelen en aan lantaarnpalen willen hangen. Klaartje en Eise vinden het mooi dat het Rode Kruis zoveel dingen doet voor mensen die hulp nodig hebben en ook heeft geholpen bij het inzamelen van spullen die nodig waren zoals bijvoorbeeld mondkapjes.

De opbrengst van de collecte komt ten goede aan het lokale werk van het Rode Kruis. In Zaanstreek-Waterland heeft het Rode Kruis veel hulp verleend tijdens de coronapandemie. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van COVID-19-besmette- en verdachte patiënten en de ondersteuning bij tijdelijke huisartsenposten in Purmerend en Koog aan de Zaan. Werk dat normaal gesproken door het zorgpersoneel wordt gedaan maar die nu elders nodig waren.

Nu de extra huisartsenposten niet meer nodig zijn, worden er Rode Kruis-vrijwilligers ingezet bij de ingang van het Dijklander Ziekenhuis. Ook helpen ze bij een dagbesteding op een zorgboerderij, bij de voedselbank in Zaandam en er worden vrijwilligers ingezet voor hulp aan mensen die thuis zitten en niets kunnen. De opbrengsten van de collecte is hard nodig om dit soort hulp te kunnen blijven geven. Meer informatie over het werk van het Rode Kruis en hoe een bijdrage kan worden gestort staat op www.rodekruis.nl/zaanstreek-waterland.