Gemeente Purmerend voldoende actief tegen racisme en discriminatie?

GroenLinks woordvoerder Welbergen diende tijdens de laatste raadsvergadering een motie in om racisme en discriminatie in Purmerend terug te dringen en daarvoor een divers samengestelde werkgroep in te stellen. De motie haalde geen meerderheid. ‘We hebben al een goed functionerend Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland’ aldus Meulenberg van de Stadspartij, die daarmee de mening van veel andere partijen vertolkte. Maar de Jong (D66) vroeg zich af of de gemeente Purmerend echt wel zo’n actieve rol heeft.

De Jong (D66): 'Bij navraag bleek mij dat de gemeente Purmerend al geruime tijd niet meer deelneemt aan het regionaal discriminatie overleg. Op lokaal niveau is het diversiteitsoverleg waar onder andere kerken en allerlei maatschappelijke organisaties aan deelnemen, zelfs compleet stilgevallen'. Verantwoordelijk wethouder Rotgans (AOV) reageerde als volgt: 'Misschien is het onderbezetting of zijn er andere redenen om niet aan het overleg deel te nemen. Ik ga daarover in gesprek, want ik vind dat wij dat wel moeten doen'. 

Woordvoerder van Urk (AOV) sprak zich, net als de meeste partijen, uit tegen alle vormen van discriminatie en racisme maar verwoordde wel de zorgen van de Ouderenpartij (AOV) over de manier waarop er gedemonstreerd wordt. 'Er is een overkill aan demonstraties en dan schiet het z'n doel voorbij. Het vervreemdt mensen van elkaar; ze krijgen we genoeg van'. Hij steunde het voorstel van Meulenberg (Stadspartij) voor een brede discussie over dit onderwerp in samenwerking met het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek /Waterland. Woordvoerder Saaf (PvdA) stelde een bespreeknotitie voor; iets soortgelijks. Welbergen trok gezien de politieke verhoudingen de motie in; alleen Gemeentebelangen Purmerend steunde  GroenLinks.  


Trefwoorden: motie groenlinks antiracisme en dsicriminatie
Geplaatst

zaterdag 27 juni 2020 | 14.33 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 27 juni 2020 | 16.37 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie