RTV Purmerend.nl

Provincie: groen licht fusie Purmerend en Beemster

Nu de provincie ook ingestemd heeft, is de fusie tussen Purmerend en Beemster weer een stap dichterbij gekomen. Het wachten is nu nog op goedkeuring vanuit de rijksoverheid. De provincie is te spreken over de manier waarop Purmerend en Beemster het voortraject van de herindeling hebben aangepakt en dan met name de participatie van inwoners daarin.

Op 1 juli, een dag na de vaststelling in GS, was gedeputeerde Ilse Zaal (o.a. Bestuur in haar portefeuille) naar het stadhuis in Purmerend getrokken om samen met de burgemeesters Don Bijl en Karen Heerschop toelichting te geven op deze belangrijke stap in het proces. Zaal noemde het indrukwekkend wat beide gemeentes verricht hebben. In de commissie was er enige discussie over de vorm en inhoud van de burgerparticipatie, een voorwaarde in de procedure.

‘Maar de gemeentes gaan zelf over de vorm daarvan. Zoals ook herindelingen in principe van onder af moeten komen. Dat is bepalend voor het draagvlak.’ Burgemeester Karen Heerschop die het debat in Haarlem op afstand gevolgd had, herhaalde de woorden uit de commissie ‘dat het moedig van Beemster was om deze stap te zetten.’  Gedeputeerde Zaal beaamde dat de procedure geheel volgens de door de Provincie gestelde regels verlopen is: ‘Dus konden we eigenlijk ook niet anders dan een positief advies geven. Wij denken dat de nieuwe gemeente uitstekend in staat is om het hoofd te kunnen bieden aan grote maatschappelijke opgaven in de nabije toekomst .’ 

Don Bijl: ‘We richten ons nu op de nieuwe gemeente. We zijn begonnen met de harmonisatie om ervoor te zorgen dat alles op 1 januari 2022 goed is geregeld voor onze inwoners en ondernemers. Zo hebben we alle regelingen uitgeplozen om te kijken waar de verschillen zitten en waar besluiten over genomen moeten worden. Over een aantal zaken moeten we met elkaar in gesprek, zoals de OZB, het parkeerbeleid en hondenbelasting. Over de meeste onderwerpen is geen verschil van inzicht.’ 

Hoe nu verder? De provincie Noord-Holland stuurt het herindelingsadvies dat door de beide gemeenteraden op 27 februari 2020 is vastgesteld en de zienswijze naar de minister van Binnenlandse Zaken. Op basis hiervan besluit de minister een wetsvoorstel in te dienen voor de herindeling. Na besluitvorming in de ministerraad brengt de Raad van State een advies uit. Daarna wordt het wetsvoorstel behandeld in de Tweede en Eerste Kamer der Staten-Generaal. Na publicatie van de wet in het Staatsblad treedt de wet in werking.