RTV Purmerend.nl

Tijdlijn van de Coronacrisis

Nu het hoogtepunt voorbij is, is het tijd om terug te blikken op hoe de Coronacrisis in de beginfase zijn verloop heeft gehad. In dit speciale artikel blikken we terug op de aanloop naar de Coronacrisis toe en hoe hierop is gereageerd door Purmerend.

De aanloop naar de crisis toe

24 januari - 27 februari

Op 24 januari van dit jaar schreef de NOS over de afsluiting van Wuhan en hoe dat in zijn werk ging. Op dat moment konden wij in Purmerend nog niet bedenken dat dit myserieuze virus binnen enkele maanden ook in Purmerend heftige gevolgen zou gaan hebben. De dreiging was wel al voelbaar voor beleidsmakers, Harry Rotgans gaf toen aan dat de gemeente en de GGD Zaanstreek-Waterland klaar waren voor een eventuele uitbraak. In Purmerend, beter gezegd, in Nederland was er toen van geen enkel probleem sprake. Tot het noodlot toesloeg in Tilburg, de eerste Nederlander met het virus werd opgenomen(NOS.nl. 27 februari). Vanaf dat moment konden we spreken van de Coronacrisis.

De eerste week

10 maart - 17 maart

Bijna twee weken later, op tien maart, spraken we van de eerste Coronapatiënt in onze stad. Het ging om een 56-jarige vrouw die de besmetting had opgelopen in Noord-Italië, de streek die destijds een grote brandhaard was. De betreffende vrouw is in thuisisolatie gegaan. In de regio waren er toen al meerdere besmette mensen. Op dertien maart werden rigoreuze maatregelen aangekondigd door het kabinet, welke door de individuele burgemeesters en veiligheidsregio's werden omgezet in lokale maatregelen. Dit hield bijvoorbeeld in dat Coffeeshops en de horeca tot nader order gesloten werden en evenementen geen doorgang konden vinden. Door deze maatregelen brak er paniek uit en werd er massaal gehamsterd in de supermarkten. Het openbare leven lag plat, Mark Rutte hield op zestien maart een toespraak. Diezelfde dag hield Koffie Lokaal een extra uitzendingen om de situatie in de stad te peilen, daar sprak Don Bijl de Purmerenders het eerst toe over de situatie en de eigen verantwoordelijkheid. Op zeventien maart zou een tweede extra uitzending van dat programma plaatsvinden. Vanwege de maatregelen besloot ook de EBS de dienstregeling aan te passen. Ook de uitvaartbranche ondervond gevolgen van de crisis. Naast alle vervelende berichten die wij brachten, konden wij ook mooi nieuws brengen in deze tijd van nood. Er kwamen mooie initiatieven vrij, bijvoorbeeld om ouderen te helpen. Ook bracht Don Bijl nog een verklaring naar buiten over de heersende crisis. Zeventien maart werd prachtig afgesloten, met een applaus voor de zorg.

Wat volgde

18 maart

Op achttien maart werden de politieke gevolgen bekend, op de vergadering van 26 maart na, zou er geen enkele vergadering meer worden gehouden in het stadhuis. De enige raadsvergadering die nog gehouden werd, werd met een minimale bezetting gehouden om urgente punten te behandelen. Ook hield RTV Purmerend het eerste gesprek met de burgemeester. Dit gesprek zou in de eerste periode wekelijks over Corona, later maandelijks over allerlei zaken, worden gehouden. Ook werd er een tijdelijke huisartsenpost ingericht in de Beuk. Een bezoek aan de Beuk kon vanaf dat moment alleen nog maar op afspraak, het doel van deze tijdelijke post was om de huisartsen te ontlasten.

Crisis in de zorg

22 maart - 24 maart

Op 22 maart deed het Dijklander Ziekenhuis een oproep aan zorgprofessionals om bij te springen. Ze hadden toen vooral op de SEH, IC en de longafdeling extra mensen nodig. Ook mensen in opleiding waren meer dan welkom. Er werden meer middelen ingezet in de strijd tegen Corona, op 24 maart werd besloten ook boetes in te zetten. Als je geen anderhalve meter afstand hield of je in een groep bevond van drie of meer personen, kon je een boete verwachten ook kreeg je voor dit misdrijf een strafblad. Voor winkeliers die zich niet aan de regels hielden kon een boete tot vierduizend euro worden opgelegd. Ook werd er in onderwijs radicaal ingegrepen, doordat leerlingen niet meer naar school konden werden de Centrale eindexamens afgelast. De examens werden uitgegeven op basis van de schoolexamens. Naast al dit nieuws kreeg Purmerend slecht nieuws te verwerken, het eerste slachtoffer zou in de stad vallen, twee dagen later kreeg de Beemster dezelfde klap te verwerken.

Nog meer maatregelen

01 april - 03 april

 Op 1 april werd bekend dat in ieder geval tot één juni geen mensen uit hun huis gezet werden. Huurders konden zich melden als ze door de Coronacrisis in de financiële problemen waren gekomen om afspraken te maken met hun wooncorporatie. Ook de gemeente kon benaderd worden voor hulp. Twee dagen later kondigde het Dijklander Ziekenhuis aan het aantal IC-plekken uit te gaan breiden, op dat moment lagen er 38 patiënten in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend. Niet al die patiënten verbleven op de IC. Diezelfde dag maakte de gemeente bekend drie locaties te gaan sluiten waar veel jeugd rondhing.

Het begon te wennen

07 april - 24 april

Op dinsdag 7 april startte de GGD Zaanstreek-Waterland een 'Coronatest drive in', al het zorgpersoneel uit de regio mocht vanaf dat moment zich aanmelden om te laten testen als ze klachten hadden. De GGD wilde hiermee een eind maken aan onzekerheid van veel werknemers. De teststraat is gesitueerd achter de brandweer. Ook Koningsdag viel natuurlijk binnen deze periode, alle evenementen omtrent deze feestdag werden afgelast, wel werd er in plaats van de Koningsspelen alternatieve sportdag georganiseerd waar kinderen vanuit huis aan konden deelnemen, ook RTV Purmerend hield een extra uitzending. Afgezien van de sportdag waaraan vanuit huis kon worden deelgenomen, werden er ook andere alternatieven bedacht. Spurd organiseerde balkonlessen voor senioren, om ze toch in beweging te houden, P3 organiseerde in samenwerking met RTV Purmerend de Sunday Stream en voor Purvak kwam een online editie. Ook de lintjesregen werd iets anders gedaan dan anders, de uitreiking van de lintjes werd veprlaatst en Don Bijl bracht het heuglijke nieuws aan de deur bij de gedecoreerden.

Het nieuwe normaal

28 april - heden

Op 28 april gaf het Dijklander Ziekenhuis aan weer de eerste stappen naar normale zorg te zetten. Het aantal opnames waren toen licht gedaald, dat creëerde meer ruimte. De poliklinische zorg zou weer op gang worden gebracht voor de patiënten die er de meeste nood aan hadden. Grote evenementen waren echter nog uit den boze, vier mei kreeg daarom een andere vorm. RTV Purmerend verzorgde een uitzending waarbij burgemeester Don Bijl samen met de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Dick Blokker twee kransen legden, toespraken hielden en de twee minuten stilte voorgingen. In het Willem Eggertcentrum ging het enkele weken later een beetje mis, het werd er erg druk. Het centrum werd kort afgesloten voor nieuwe bezoekers, nog geen twee weken later werd de tijdelijke huisartsenpost gestopt. De huisartsenpost behandelde ongeveer 2.000 mensen per dag die mogelijk Corona hadden, acht procent van deze mensen werd uiteindelijk doorverwezen naar het ziekenhuis. Op 22 mei werd een alternatieve sportschool bedacht, de eerste buitensportschool ging open. Ook goed nieuws voor de horeca-ondernemers! Op één juni mochten zij weer beperkt open. Op drie juni kwam voor Purmerend het beste nieuws denkbaar, de Intensive Care Units van beide Dijklander Ziekenhuizen waren geheel vrij van Corona. In de weken die daarop volgde werden de landelijke maatregelen stukje bij beetje versoepeld, wel bleef de eis dat grote evenementen nog steeds niet konden. Eindmusicals van de basisscholen in de Purmerend en Beemster werden daarom opgenomen en op RTV Purmerend uitgezonden, zodat de kinderen er alsnog samen met hun familie naar konden kijken. Ook kreeg Reuring een alternatief programma, Reuring Thuis. Reuring Thuis werd uitgezonden op RTV Purmerend. Op dit moment gelden alleen nog de meest basale maatregelen, waaronder anderhalve meter afstand houden en thuisblijven en laten testen bij klachten.

Het is voor de stad Purmerend, Nederland en de wereld een vreemde periode waarin het virus nog steeds om zich heen slaat. De crisis is nog steeds niet afgelopen, hou je dus zoveel als mogelijk aan de maatregelen die gesteld zijn. Alleen samen houden we Corona onder controle.