Geen koffiepads en theezakjes meer bij het gft

De verwarring over wat nu wel of niet in de groente, fruit en tuinafval (gft) bak mag, is groot. Theezakjes, eierschalen, kassabonnen; iedereen doet maar wat. Met als gevolg dat de inhoud van de gft bakken verontreinigd is. Tegelijkertijd zitten er in de restafval bak nog veel etensresten, die eigenlijk juist bij het gft moeten.

Om de kwaliteit van het gft te verbeteren, is er nu landelijk een nieuwe gft-lijst verschenen, opgesteld door onder andere Rijkswaterstaat en de Vereniging van Afvalbedrijven. Anders dan voorheen mogen koffiepads en theezakjes niet meer; alleen de inhoud ervan mag bij het gft. Composteerbaar plastic zoals bestek en verpakkingen zijn verboden met uitzondering van het biozakje waarmee etensresten verzameld worden voor de gft bak. 

Purmerend laat haar gft verwerken door de huisvuilcentrale (HVC). Woordvoerder Vibeke Helder: 'Net als in vele andere bij ons aangesloten gemeenten moet in Purmerend de kwaliteit van het gft worden verbeterd. Er zijn er eigenlijk nog maar een paar die het goed doen. De winst ligt bij het juist scheiden van etensresten, omdat die heel goed te composteren zijn'. 
Voor een overzicht van de lijst, zie https://www.vang-hha.nl/afvalscheiding/wel-niet-lijst/

 

 


Trefwoorden: kwaliteitsverbetering gft
Geplaatst

vrijdag 31 juli 2020 | 14.50 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 01 augustus 2020 | 16.47 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie