RTV Purmerend.nl

SALT; vertrouwd maar nog niet als vanouds

Wie kent SALT niet, de Stichting Artsenlaboratorium en Trombosedienst. Iedereen is er weleens geweest voor onderzoek in opdracht van de huisarts. Voor iedere Purmerender was er wel een inlooppoli op loop- of fietsafstand om geprikt te worden. Eind maart waren door corona nog maar twee locaties open met lange wachttijden tot gevolg. Binnenkort zijn er in Purmerend weer zes open, maar uit veiligheid kan prikken alleen op afspraak.

In 2019 kwamen 76.660 inwoners van Purmerend, Monnickendam en Volendam bij SALT voor een eenmalig onderzoek en daarnaast nog eens 33.750 herhaalcontroles voor trombose. Door corona gedwongen, sloten 19 van de 23 poli's in Waterland. Voor Purmerendse inwoners bleven er twee beschikbaar; één in Weidevenne en een tijdelijke in de Boeierstraat. Binnenlopen was er niet meer bij. Clienten moesten bellen voor een afspraak en zelf maken via het online afsprakensysteem. Daarmee kwam een eind aan de laagdrempelige zorgvoorziening, waar iedereen gewend en verwend mee was. Binnekort zijn weer zes poli's open; de Triton in Overwhere, De Roos in het centrum, de Overlander in de Purmer, de Gors, Weidevenne en het Jaap van Praaghuis.

SALT is blij dat de reguliere zorg weer is opgestart, maar prikken op afspraak blijft voorlopig nog wel even. Woordvoerder Petra Jonker: 'Het liefst zouden wij de bekende inloopspreekuren aanbieden om te voorzien in de zorgvraag. Er is echter te weinig wachtruimte bij huisartsen die voldoet aan de norm van anderhalve meter. Om onveilige topdrukte te voorkomen, moet er telefonisch of online gereserveerd worden. Dan kan het een aantal dagen duren voordat clienten terecht kunnen. We doen er alles aan. Hebben zelfs geprobeerd om een grote sporthal te huren voor een inloopspreekuur. Helaas ging dat alleen onder de voorwaarde van een afspraaksysteem. Voor ons reden om ervan af te zien'.