RTV Purmerend.nl

Uitstel voor openbaar toilet Koemarkt

’s Avonds hoge nood op de Koemarkt? De gemeenteraad bedacht vorig jaar dat een openbaar toilet de oplossing zou zijn. Bij de begrotingsbehandeling 2019 stelde de raad geld ter beschikking. De Verenigde Koemarkt Ondernemers (BIZ) vragen zich nu af of een dergelijke investering in deze corona tijd wel raadzaam is.

Verantwoordelijk wethouder Tijmstra (CDA) heeft afgelopen jaar al het nodige werk verzet. Zo liet ze onderzoeken  of plaatsing mogelijk en wenselijk is. Een van de conclusies luidde: ‘In de avonduren zijn er geen openbare toiletten beschikbaar op of rond de Koemarkt’. Op basis daarvan is vervolgens onderzoek gedaan naar de meest wenselijke modellen en locaties.

Koemarkt ondernemers (BIZ) hebben inmiddels tijdens een gesprek met Tijmstra (CDA) hun twijfels naar voren gebracht. ‘Wij zijn ingehaald door de corona tijdgeest en vragen ons af of een dergelijke investering wel raadzaam zou zijn. Op het ogenblik is er nagenoeg geen uitgaanspubliek meer na 02.00 uur. En gedurende de hele dag van 09.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur in de nacht stellen alle horecagelegenheden hun toiletvoorziening ter beschikking voor het  publiek´. 

Tijmstra (CDA) heeft na het overleg met de BIZ het voorstel aangepast. Het ter beschikking gestelde geld wordt in reserve gehouden tot een later moment. Samen met de Koemarkt ondernemers zal intussen bekendheid worden gegeven aan het openstellen van de toiletten in de horeca voor al het publiek.  Politieke partijen konden eventuele bezwaren tegen deze aanpak naar voren brengen tijdens de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Het bleef stil tijdens de laatste vergadering.