RTV Purmerend.nl

Meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd

Er is een nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag, gratis bereikbaar op 0800-1205. Via het meldpunt kunnen mensen die zich zorgen maken over een naaste in contact komen met zorgverleners in de buurt. Voor Purmerend en Beemster worden bellers doorverbonden met het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg van GGD Zaanstreek-Waterland.

Mensen kunnen 0800-1205 bellen als sprake is van niet-acute zaken. Vaak gaat het om personen die door een stapeling van problemen hebben zoals schulden, psychische problemen of het verlies van dierbaren. Gebeurtenissen waardoor mensen de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Partijen zoals GGD GHOR Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, politie, MIND Korrelatie, ervaringsdeskundigen en regionale meldpunten hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het meldpunt.

De groep van mensen die verward gedrag laten zien is divers. Het kan gaan om personen met een (licht) verstandelijke beperking, dementie, een psychische aandoening, of levensproblemen zoals schulden of verlies van dierbaren. Het gaat om problemen waardoor mensen de grip op het leven (dreigen) te verliezen. Die daarom zorg of hulp nodig kunnen hebben, maar deze niet altijd zelf opzoeken.

Het meldpunt is een landelijk doorschakelnummer, dat bellers uit Purmerend en Beemster doorverbindt met het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg van de GGD Zaanstreek-Waterland. Dit Meldpunt pakt de regionale meldingen op. Het kan gaan om bijvoorbeeld het geven van advies en als het nodig om het regelen van hulp voor de persoon, over wie de melding wordt gedaan. Deskundigen verwachten dat door het meldpunt de politie minder vaak in actie hoeft te komen.

Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 22.00 uur bereikbaar voor niet-acute zaken. De beller kan er na sluitingstijd ook voor kiezen om bij het meldpunt een voicemailbericht in te spreken, waarna hij tijdens de openingstijden van het meldpunt wordt teruggebeld. Dat is afdoende, omdat het niet om dringende hulpvragen gaat. Daarvoor is het nummer 112. Er is ook een website gelanceerd waar meer informatie te vinden is: www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl.