RTV Purmerend.nl

Geen sancties en meer investeringen voor een hernieuwd Werkom

Werkom verkeert in moeilijke omstandigheden. Aanleiding voor het in 2018 opgerichte leerwerk bedrijf om zich te bezinnen op de toekomst. Ze vraagt daarom de Purmerendse politiek zich uit te spreken over welke mensen steun nodig hebben, hoe dat gefinancierd moet worden en wat te doen met mensen die niet willen werken. De Purmerendse Raad koos in meerderheid voor meer investeren en wees sancties voor mensen die niet willen werken af.

Het overgrote deel van de politieke partijen vindt investeringen bespreekbaar. Het AOV, D66, GemeentebelangenPurmerend, GroenLinks, PvdA en VVD lieten zich daar positief over uit. Het CDA dacht anders. Woordvoerder Annemiek Nuijens: ‘In 2018 hebben we al geïnvesteerd, nu opnieuw is dubbel op. Laat het bedrijf eerst goed naar zichzelf kijken’. Het leverde haar een verschrikte reactie op van Kathleen Visser van Leefbaar Purmerend: ‘Wat een hard standpunt en hoe schril in verhouding tot de aandacht die het CDA toont voor eenzaamheid’.

Over het inzetten van sancties bij mensen die niet willen werken, waren partijen verdeeld. Het AOV en de VVD toonden zich voorstanders. Het CDA, D66, GroenLinks en de PvdA wezen sancties af en stelden voor bij werkweigering te onderzoeken wat de oorzaak is.

Lang niet alle partijen wisten raad met de vraag voor welke mensen Werkom primair moet werken. Slechts twee partijen deden daar een uitspraak over; Leefbaar Purmerend en de VVD. VVD woordvoerder Manja van der Weit vindt een brede doelgroep noodzakelijk. ‘Juist mensen die recent werkloos zijn geworden moeten ondersteund worden om te voorkomen dat hun situatie verergerd’. Leefbaar Purmerend woordvoerder Visser ziet als primaire doelgroepen mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Besluitvorming over het hernieuwde Werkom vindt plaats in het 1e kwartaal van 2021.