Nostalgische schoolplaten in Purmerends Museum

Boekhandel Muusses in de Breedstraat maakte 126 jaar geleden schoolplaten die ‘de meester’ als illustraties gebruikte als hij in de klas verhalen vertelde. Die schoolplaten zijn vanaf aanstaande donderdag (op voorwaarde dat de overheid aangeeft dat de musea de deuren weer mogen openen) tot half maart volgend jaar te zien in het Purmerends Museum. Het museum heeft onlangs de complete serie van 21 schoolplaten verworven.

Jan Muusses begon in 1871 een boekhandel in de Breedstraat en hij had een groot assortiment kinderboeken. Hij startte al snel een uitgeverij en bracht veel educatief materiaal uit, waaronder de serie schoolplaten, die waren gemaakt door H. Douma. De schoolplaten moesten de onderwijzer helpen bij een nieuwe vorm van onderwijs, waarin de jongere kinderen op de lagere school vertrouwd moesten raken met de wereld om hen heen door middel van zien, horen, ruiken of voelen.

Door op jonge leeftijd zich al bewust te worden van alledaagse dingen om hen heen, werden ze ook voorbereid op de exacte vakken, die later op de lagere school werden gegeven, zoals aardrijkskunde, geschiedenis en kennis der natuur. Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur. 


Trefwoorden: purmerends museum schoolplaten jan muusses
Geplaatst

maandag 16 november 2020 | 13.44 uur

Laatst gewijzigd

maandag 16 november 2020 | 18.22 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie