Hondenbelasting blijft, Beemster gaat nu ook betalen

Langzaam worden de contouren helder van wat er gaat gebeuren met de belastingen en heffingen in Purmerend en Beemster na de fusie. Voor het eerst discussieerden beide gemeenteraden gezamenlijk over de kaders. Welke groepen moeten meer of minder gaan betalen? Hoe zien de tarieven eruit? Overigens gaan nieuwe tarieven pas per 1/1/2022 in. Twee onderwerpen sprongen in het oog; de hondenbelasting voor de Beemster en het verschil in afvalstoffen heffing voor één- en meerpersoonshuishoudens in Purmerend.

VVD Purmerend en Leefbaar Purmerend maken zich al jaren hard voor het afschaffen van hondenbelasting in Purmerend. Met de invoering van die belasting in de Beemster, lijkt dat doel verder weg dan ooit. Een meerderheid van de politieke partijen sprak zich namelijk uit voor handhaven. Dat waren; CDA Beemster en Purmerend, D66 Beemster en Purmerend, Gemeentebelangen Purmerend, GroenLinks Purmerend, Stadspartij, Ouderenpartij AOV en PvdA-GroenLinks Beemster. Tegen bleken Leefbaar Purmerend, PVV, VVD Beemster en Purmerend en de Beemster Polder Partij.

De meeste partijen bepleiten bij de invoering een uitzondering voor erfhonden. Bovendien moet het binnenkomende geld gebruikt worden voor hondenvoorzieningen zoals honden uitloopvelden en schoonmaak. Purmerend int jaarlijks een bedrag van ongeveer 410.000. Met de Beemster erbij wordt dat € 462.500. De hoogte van de belasting is € 76 per hond. 

In de Beemster betaalt één persoon minder aan afvalstoffenheffing dan een meerpersoonshuishouden. Purmerend, waar nu één tarief geldt, krijgt daar ook mee te maken. Daarbij geldt wel de regel dat hoe minder één persoon betaalt, hoe hoger het bedrag voor meerpersoonshuishoudens.  Hoewel de meeste partijen voorstander bleken van een gedifferentieerd tarief, is nog onduidelijk welke tarieven dan betaald moeten worden. Voor éénpersoonshuishoudens zal het liggen tussen de € 277 en € 290. Voor de meerpersoons- huishoudens tussen de € 363 en € 369. Tegen stemden Ouderenpartij AOV, CDA Beemster en Purmerend, Leefbaar Purmerend en VVD Purmerend.  


Trefwoorden: harmonisatie belastingen beemster en purmerend
Geplaatst

donderdag 19 november 2020 | 19.06 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 19 november 2020 | 20.36 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie