RTV Purmerend.nl

Purmerendse Africa Family Foundation zoekt nieuwe donateurs

Stichting Africa Family Foundation, opgericht en gevestigd in onze stad, bestaat 12,5 jaar en is op zoek naar nieuwe donateurs. De stichting is actief in verschillende projectdorpen in Kenia.

Als gevolg van de coronacrisis heeft de Keniaanse regering besloten om de scholen in het land te sluiten. Daarmee is het volgen van onderwijs niet alleen een stuk lastiger, maar verliezen de kinderen ook hun enige dagelijkse maaltijd. 'De lessen worden zoveel mogelijk thuis voortgezet, maar de kinderen hebben het zwaar en we verstrekken al sinds het begin van de coronacrisis nood-voedselpakketten om ondervoeding te voorkomen,' zegt Sietske Dosker, secretaris van de stichting.

The Educated Village

De Africa Family Foundation is sinds 2008 actief in het westen van Kenia, in de plaatsen Seme, Busia, Kisumu en Siaya. De stichting is opgericht door Dosker, oud-leerling van het Jan van Egmond College. De activiteiten bestaan voornamelijk uit projecten met het doel om kinderen onderwijs en een opleiding te bieden, zodat ze daarmee kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud en de opgedane kennis kunnen delen met andere kinderen. De medewerkers van de stichting kennen de kinderen en hun families persoonlijk en er is dagelijks contact met het lokale projectteam.

De stichting garandeert dat alle particuliere donaties volledig ten gunste komen aan de kinderen. Een van de concrete resultaten is het volledig ingerichte huiswerklokaal met bibliotheek in Seme. In het lokaal, voorzien van elektriciteit, wordt onder meer wiskundebijles gegeven aan middelbare scholieren. Dankzij het huiswerklokaal kreeg het dorp de bijnaam ‘the educated village’.

Ontsnappen uit armoede

'Gemiddeld ondersteunen we zestig kinderen per jaar en bereiken we middels de huiswerklokalen, bijles, workshops en voorlichting nog eens meer dan tweehonderd kinderen,' vertelt Dosker. 'De schoolresultaten van deze leerlingen verbeteren vaak enorm. Ze zijn daarnaast ontzettend gemotiveerd om uit de armoede te ontsnappen.' Enkele van de inmiddels afgestudeerde jongeren zijn teruggekeerd naar hun dorp om op hun beurt kinderen te inspireren, bijles te geven en het schoolgeld te betalen voor de meest kansarme gezinnen. 

De stichting is zowel blij met nieuwe maandelijkse donateurs als eenmalige giften. Meer informatie is te vinden op www.africafamily.nl.