RTV Purmerend.nl

Afvalscheiding; een aanhoudende bron van zorg

Een scheidingspercentage van 75 voor het huishoudelijk afval in 2020. Aan die afspraak zou Purmerend in 2020 voldoen, maar het feitelijke percentage ligt al een paar jaar rond de 60. Reden voor de gemeenteraad meer informatie te willen over mogelijke verbeteringen. Wethouder van Meekeren (D66) legt in een memo zijn plannen voor.

De maatregelen kenmerken zich voornamelijk door de inzet op gedragsbeinvloeding en het uitbreiden van de pilot gescheiden inzameling van GFT bij de hoogbouw. Acties die niet nieuw zijn. Het zijn vaste elementen in het verhaal van Van Meekeren.     

Opvallend in de memo is de maatregel ‘omgekeerd inzamelen’. Niet zozeer de maatregel zelf maar wel het gegeven dat Van Meekeren dit voorstel zelf vorig jaar introk vanwege te hoge kosten. Van Meekeren toen: ’De afvalmarkt staat onder druk door dalende grondstoffenprijzen van onder andere papier/plastics en de strengere eisen die door verwerkers aan plastic, metaal en blik (PMD) worden gesteld. Zo mag het niet teveel onjuist plastic bevatten, want dan worden de rolcontainers niet geleegd en volgt er geen vergoeding.  Binnen deze omstandigheden valt de keuze op het laten vervallen van het plan omgekeerd inzamelen'.

Resteren in zijn plan nog twee relatief nieuwe maatregelen; het betalen voor de inzameling van restafval en het nascheiden van PMD uit het restafval. In hoeverre deze laatste een reële optie is, valt nog te bezien. Bij de HVC Alkmaar, waar Purmerend haar afval brengt, gelooft men in het scheiden van afvalstromen bij de bron (thuis dus) om grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken. Het nascheiden vraagt een heel ander verwerkingsproces.


Meer nieuws