Serieuze tip na aandacht voor Petertje Oort

Peter R. de Vries heeft in de RTL Boulevard uitzending van 29 december bekendgemaakt dat er een serieuze tip binnen is gekomen rondom de moord op Petertje Oort in 1982. De tip kwam bij De Vries binnen via recente media-aandacht van RTV Purmerend.

Wat de tip precies inhoudt kan nog niet gemeld worden.

Het is een warme zomerdag in 1982 aan de Purmerringvaart. Een bestuurder van een motorjacht ontdekt het lichaam van een jong kind. Het is de 10-jarige Peter Oort. De Purmerendse jongen vertrok de dag ervoor, zondag 15 augustus 1982, van de verjaardag van zijn neefje in de Wheermolense Boeierstraat om thuis in de Overwheerse Kolfstraat televisie te gaan kijken. Hij kwam nooit aan. Hij is door verdrinking om het leven gekomen, maar was waarschijnlijk al bewusteloos voordat hij in het water kwam.

Jarenlang was er hoop, maar een oplossing voor de oude zaak bleef uit. Het leven van de familie Oort werd na 1982 onderdeel van een tragedie. De ouders van Petertje kwamen in scheiding en de familie werd geconfronteerd met een hardnekkige roddel: de toen 16-jarige broer Cor zou de moord op zijn geweten hebben. Uiteindelijk raakte Cor op het verkeerde pad en overleed in 2000 aan een overdosis slaappillen.

De dader van de moord op de jongste van drie zonen Oort is tot op de dag van vandaag onbekend. ‘‘Officieel is de zaak nu verjaard, maar voor de oplossing mag u mij ’s nachts wakker maken’’, benadrukte de bekende misdaadverslaggever al eerder. Diverse sporen, waaronder haren en niet thuis te brengen plantensoorten, zijn aangetroffen bij de vindplaats aan de Purmerringvaart. Het was in de begin jaren ’80 nog niet mogelijk om DNA te isoleren.

De moord op de tienjarige Petertje is officieel verjaard. Heeft u tips of wilt u na jaren zwijgen toch uw verhaal doen voor de nabestaanden? Een dader kan niet meer vervolgd worden. Tevens is het niet strafbaar om lange tijd informatie achter te houden.

Neem contact op met Peter R. de Vries via zijn website peterrdevries.nl.


Trefwoorden: kolfstraat wheermolen purmerringvaart coldcase moordzaak petertje oort peter r de vries
Geplaatst

dinsdag 29 december 2020 | 19.12 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 30 december 2020 | 17.08 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie