Lockdown verlengd tot 9 februari, kabinet wil spoedadvies over avondklok

De verlenging van de lockdown kwam dinsdagavond tijdens de persconferentie, die bijna 6,5 miljoen kijkers trok, niet als een verrassing. Traditiegetrouw lekte dit nieuws afgelopen zondag al uit. Dat betekent ook dat de coronamaatregelen nog langer gelden. Daarnaast wil het kabinet van het Outbreak Management Team (OMT) een spoedadvies over de invoering van een avondklok.

Reden voor verlenging van de lockdown is de te trage daling van het aantal coronabesmettingen. Daarnaast zijn er grote zorgen over de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. "We maken ons grote zorgen," aldus premier Rutte. "De beelden vanuit Londen en Ierland zijn alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt."

De coronamaatregelen gelden dus ook de komende weken nog. Dat betekent dat winkels die geen essentiële levensmiddelen verkopen, dieren- en pretparken, binnensportlocaties zoals zwembaden en sportscholen, restaurants en cafés en gebouwen zoals theaters en bioscopen gesloten blijven. Verder blijft de dringende oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, alleen indien noodzakelijk met het openbaar vervoer te reizen en in Nederland te blijven. 

Onderwijs en opvang

Op het gebied van opvang en onderwijs was er nieuws. Basisonderwijs op locatie en kinderopvang is, na goedkeuring van het OMT, weer mogelijk vanaf 25 januari. Middelbaar en hoger onderwijs blijft op afstand tot 7 februari. Voor praktijkonderwijs en het afleggen van examens en tentamens gelden daarbij wel uitzonderingen. Ook voor kwetsbare leerlingen en studenten blijven de scholen open. 

Ondernemers

Tijdens de persconferentie beloofde Rutte extra steun voor de getroffen ondernemers door de coronacrisis. "Zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken," aldus de premier. Hoe dit er in de praktijk uit zal zien, is nog niet bekend.

Avondklok

Het invoeren van een avondklok blijft voor het kabinet een serieuze optie. Tegelijkertijd noemt Rutte het een ingrijpende maatregel "waar niemand op zit te wachten". Hij wil daarom een spoedadvies van het OMT, waaruit moet blijken of een avondklok een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het aantal besmettingen.

Geplaatst

woensdag 13 januari 2021 | 09.41 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 13 januari 2021 | 17.18 uur

Auteur

RTV Redactie