Liesbeth Paarlberg van Samenwerkende Apotheken spreekt in PurPlus Magazine over palliatieve sedatie en euthanasie. Dit is het onderwerp wat op 12 april centraal stond tijdens de drukbezochte avond in P3.

De voorlichtingsavond die door de Samenwerkende Apotheken voor het tweede achtereenvolgende jaar werd georganiseerd, werd ook nu druk bezocht. Hoewel het een beladen onderwerp is, wordt er in professionele kringen veel over gesproken. De avond diende niet alleen om informatie te geven, maar ook om het onderwerp bespreekbaar te maken en het uit de taboesfeer te halen.

Liesbeth Paarlberg vertelde in PurPlus Magazine over de verschillen tussen palliatieve sedatie en euthanasie. 'Er rust nog steeds een taboe op het onderwerp, maar iedereen wil hier wel iets over weten.' Sedatie wordt pas toegepast als iemand niet meer behandeld kan worden en als de patiënt er aan toe is, dan is er sprake van noodzakelijk medisch handelen. Dat is niet hetzelfde als euthanasie. Ook formeel zijn er de nodige verschillen. Daar waar euthanasie vooral een kwestie is van veel zaken vooraf goed regelen zodat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan, kan '...palliatieve sedatie heel snel gerealiseerd worden en dat is bij euthanasie heel anders...'.

De avond werd bezocht door 265 mensen. Volgens Paarlberg geeft dit aan hoe maatschappelijk en actueel het onderwerp is. Het is nog niet bekend of er volgend jaar een vervolg aan wordt gegeven, maar het wordt niet uitgesloten.

Voor meer informatie over het onderwerp, kunt u zich richten tot uw huisarts of uw apotheker.


Trefwoorden: gemist purplus magazine voorlichting informatie apotheek huisarts dokter sedatie palliatief euthanasie radio radioprogramma Esther Perez
Geplaatst

vrijdag 15 april 2016 | 16.41 uur

Laatst gewijzigd

zaterdag 04 juni 2016 | 11.09 uur

Auteur

Esther Perez-Vink