RTV Purmerend.nl

Omnibusenquête: Purmerenders sportief

Bijna de helft van de Purmerenders doet wekelijks aan sport, acht procent is erg eenzaam en negen procent van alle Purmerenders heeft zich vorig jaar gediscrimineerd gevoeld. Dit blijkt uit de resultaten van de zogenaamde Omnibusenquête die de gemeente vorig jaar hield om er achter te komen wat er zoal leeft onder de bevolking.

Het waren vooral ‘sociale’ vragen over onderwerpen als: mantelzorg, vrijwilligerswerk, sport, cultuur, rondkomen van inkomen, discriminatie en eenzaamheid. Maar ook over evenementen en voorzieningen in de binnenstad. De enquête is in november 2015 verstuurd aan de leden van het Purmerendse internetpanel. Deze keer namen ruim 1.700 Purmerenders de moeite om de uitgebreide vragenlijst in te vullen.
Een greep uit de resultaten van de enquête: 18% van de Purmerenders geeft momenteel mantelzorg en van hen ervaart 44% het geven van mantelzorg als een hoge belasting. Acht procent van de Purmerenders voelt zich (zeer) ernstig eenzaam. Dat cijfer is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Bijna de helft van die mensen voelt zich sociaal eenzaam; zij missen contacten met andere mensen. In Wheermolen komt meer eenzaamheid voor dan in de andere wijken.
Bijna de helft van de Purmerenders sport minimaal één keer per week en 45% doet aan vrijwilligerswerk. Bijna een kwart van de huishoudens kan moeilijk de financiële eindjes aan elkaar knopen. In Purmer-Noord ligt dit aandeel hoger. Alle resultaten van de enquête zijn te vinden op de website van de gemeente: www.purmerend.nl/stadsgegevens.