De Purmerendse coalitiepartijen Stadspartij, VVD , CDA en AOV hebben het vertrouwen in D66 opgezegd en de partij uit de coalitie gezet. Stadspartij spreekt van een totale vertrouwensbreuk. Wie de wethouderspost gaat bezetten, is nog niet bekend.

De breuk tussen D'66 en de andere coalitiepartijen is wereldkundig gemaakt door D'66 zelf. De overige partijen meldden dinsdagavond nog niets op hun websites. D'66 laat op haar website weten 'zeer teleurgesteld' te zijn. Fractievoorzitter Patrick Blokzijl: "Wij hadden nog vertrouwen in een goede samenwerking met de coalitiepartners." Tevens laat hij weten dat de fractie achter de hoofdlijnen blijft staan van het coalitieakkoord. 'Maar ook in de oppositie zullen we de verrichtingen van het college kritisch volgen.'

De opstelling van enkele D'66 leden in de discussie over de kom A7 en het Beusebos (twee leden stemden tegen de visie van het college) heeft bij de Stadspartij kwaad bloed gezet. Dat was 'de druppel', aldus fractievoorzitter Bert Meulenberg in het NHD. Deze grootste coalitiepartij spreekt onomwonden van 'een totale vertrouwensbreuk'.

Al eerder gingen er geruchten over het vertrek van D66 uit de coalitie, na het tussentijdse opstappen van Voorbij. Hij vertrok nadat hij veel kritiek van zowel coalitie als oppositie over de participatiewet en dan met name de toekomst van werkvoorziening Baanstede. Hem werd onder anderen verweten onvoldoende daadkracht te tonen.

Arie Wim Boer van oppositiepartij Leefbaar Purmerend had een tweet de wereld ingestuurd over het ontbreken van een nieuwe kandidaat als opvolger van Voorbij. In de uitzending van Focus op 1 mei 2016 ontkrachtte D66-fractielied Tom de Jong met klem dat gerucht: "Het is absoluut onwaar. Wij stappen niet uit de coalitie. We hebben als D’66 unaniem een kandidaat naar voren geschoven en zijn benoeming is alleen nog maar een formaliteit.' De gedoodverfde kandidaat was inderdaad voormalig wethouder Arnie Faro uit Gorinchem, zo blijkt uit het bericht van D'66 op haar website. 


Trefwoorden: fractie gemeenteraad purmerend breuk coalitie d66
Geplaatst

dinsdag 10 mei 2016 | 21.31 uur

Laatst gewijzigd

woensdag 11 mei 2016 | 15.13 uur

Auteur

Nieuwsredactie RTV Purmerend