Ruïne watermolen niet in Beusebos

Purmerender Rob Klaucke mag er graag op uit gaan in het Beusebos. Onlangs stuitte hij op een ruïne van een oude watermolen. De Stichting Vrienden van het Beusebos riep meteen dat deze vondst nóg een reden was om het bos te behouden. Heeft de stichting gelijk?

‘Het was even zoeken’,  zegt Rob Klaucke, die een grote interesse heeft in geschiedenis en aan de hand van aanwijzingen van molenaar Leo Witteman en historische kaarten op zoek ging naar restanten van de watermolen De Kibbelaar, die in 1926 werd gesloopt. Hij vond ze aan de zuidwest kant van Purmerend, nabij het Beusebos. ‘Ze liggen dus niet in het Beusebos’, bevestigt hij telefonisch.
RTV Purmerend deed navraag bij Klaucke, omdat eerder de Stichting Vrienden van het Beusebos in een persbericht niet helder was over de locatie van de ruïne. Eenmaal werd gerept over de restanten nabij het Beusebos, maar meerdere malen werd ook gemeld dat ze in het bos zouden liggen en het bos -naast natuur en recreatiewaarde- door deze vondst nog meer aan historische waarde had gewonnen. Eerder had de Stichting immers al de Cromme Wijzent ontdekt, een veenrivier, die al sinds 1560 in het gebied stroomt dat nu het Beusebos heet.
Eric Kooiman, voorzitter en woordvoerder van de Stichting Vrienden van het Beusebos, reageert verrast op de vraag over de locatie. ‘Volgens mij is het binnen de grenzen van het Beusebos, maar ik ben er zelf niet geweest, dus ik weet het niet zeker.’ Rob Klaucke, maker van de foto bij dit artikel, weet het wel zeker en dat zou betekenen dat de voormalige watermolen niet als reden voor behoud van het bos opgevoerd zou mogen worden.
Volgens de Stichting zijn er nu al redenen genoeg om het Beusebos te behouden. ‘Er leven tientallen soorten vogels, vleermuizen en andere dieren en de biodiversiteit aan bomen, planten en paddenstoelen is enorm. Het bos biedt voor veel wandelaars, hondenbezitters en kinderen een welkome afwisseling op het stadse karakter van hun omgeving. Begrijpelijk want het centrum, Weidevenne, Hazepolder en de wijk Kop West in aanbouw kennen als enige wijken van Purmerend geen eigen park’, aldus de Stichting. De gemeente wil het gebied van 17 hectare kappen en het gebied ontwikkelen voor recreatieve doeleinden en de bouw van een hotel. De Stichting Vrienden van het Beusebos is fel gekant tegen dit plan en vecht voor behoud van het natuurgebied.


Trefwoorden: de kibbelaar rune watermolen beusebos
Geplaatst

woensdag 08 juni 2016 | 19.50 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 10 juni 2016 | 10.03 uur

Auteur

RTV Purmerend Nieuwsredactie