RTV Purmerend.nl

Uitzicht Heel Europa in panorama

De hoogste verdieping van Heel Europa in Weidevenne is niet toegankelijk voor publiek. Best jammer, want het uitzicht is spectaculair en mag gezien worden. Daarom heeft Wooncompagnie fotograaf Wim Egas opdracht gegeven om het uitzicht vast te leggen. De permanente expositie in Heel Europa is vanaf 22 september te zien.

Heel Europa is met zijn achttien verdiepingen het hoogste gebouw van Purmerend en je zou kunnen genieten van een fantastisch uitzicht over de stad en wijde omgeving, ware het niet dat de bovenste verdieping op slot blijft voor publiek. Wooncompagnie, die het gebouw realiseerde, vond dat toch wel jammer dat het publiek niet van een dergeljk uitzicht kon genieten en besloot om fotograaf Wim Egas opdracht te geven om het uitzicht in een panorama van 27 meter lang in beeld te brengen.
Egas kreeg de eerste keer bovenop het gebouw wel even de kriebels, maar dankzij het uitzicht was hij dat gevoel al snel kwijt. Hij maakte maar liefst 280 opnamen, die hij componeerde tot één totaalbeeld. ‘Je weet niet wat je ziet. Bij helder weer zie je IJmuiden liggen, de contouren van Amsterdam, de vuilverwerkingscentrale van Alkmaar en zelfs het gat in de duinen bij Petten. Om dat als fotograaf te mogen vastleggen, is een enorme eer en uitdaging.’ Egas heeft menig uur op het dak van Heel Europa doorgebracht, overdag en ’s nachts met als resultaat: een reusachtig panoramabeeld (27 meter lang en 80 centimeter hoog) dat verdeeld over de wanden van de twee entrees van Heel Europa wordt aangebracht. ‘Het is een doorlopend beeld dat het complete uitzicht laat zien.’