RTV Purmerend.nl

Opknapbeurt voor flats in Wheermolen-Oost

Woningbouwvereniging Intermaris wil de 872 woningen in galerij- en laagbouwflats in Wheermolen-Oost opknappen. Dat voornemen is nog niet in een concreet plan gegoten. De corporatie wil eerst met bewoners en gemeente in overleg. Het opknappen gaat zeker tien jaar duren.

De flats moeten volgens Intermaris eigentijds, energiezuinig en betaalbaar worden. Wheermolen-Oost moet weer een aantrekkelijke, leefbare wijk worden, aldus de corporatie. Hoe dat vernieuwingsproces gaat verlopen is nog niet bekend, maar het zal voor de bewoners ingrijpende gevolgen hebben. De opknapbeurt is hard nodig. Dat blijkt uit technisch onderzoek van de twaalf flats. Bovendien klagen veel bewoners over kou, tocht en vocht, als gevolg van enkelglas en slechte kozijnen.
Intermaris gaat met gemeente en bewoners in gesprek over scenario’s, maar beslist zelf per flat welk scenario het beste is: renovatie, herontwikkelen of sloop en nieuwbouw. De aanpak per flat is deze zomer bekend. Het gaat om vier galerijflats van elf verdiepingen hoog en acht lage galerijflats zonder lift met maximaal vier verdiepingen. Ze staan in de Garrelstraat, Vrouwenzandstraat, Henry Dunanstraat, Citerstraat, Anne Franklaan, Pampusstraat, Hannie Schaftstraat e Gouwzeestraat.
Voor bewoners brengen deze plannen kansen en ook onzekerheid met zich mee. Daarom zijn er verschillende momenten waarop Intermaris met de bewoners in gesprek gaat. Intermaris streeft er naar dat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over wat er met hun woning en flat gebeurt. Een belangrijk aandachtspunt is het sociaal plan waarin de rechten staan beschreven van huurders die tijdelijk moeten verhuizen, over zaken als voorrang bij woningtoewijzing en terugkeergarantie.
Als alles volgens plan verloopt kunnen in september dit jaar de voorbereidingen voor werkzaamheden aan de eerste flat starten. Intermaris noemt het een ‘mega-project’ dat zeker tien jaar zal duren, onder andere omdat bewoners tijdelijk ergens anders gehuisvest moeten worden. Het is niet de bedoeling dat flats na renovatie worden verkocht.