Vincent Nijenhuis overleden

Een markant Purmerender is overleden. Vincent Nijenhuis, docent, politicus en stadshistoricus, overleed woensdag 8 maart na een langdurige ziekte. Hij werd 65 jaar.

Vincent Nijenhuis is jarenlang verbonden aan het basisonderwijs in Purmerend, heel veel PSG-scholieren kennen hem als de leraar geschiedenis. In de politiek is hij voor het CDA vanaf 1994 actief als raadslid en vanaf 2002 als wethouder; een rol die hij vijf jaar vervult. Vanwege zijn gezondheid moet Nijenhuis tot zijn spijt vroegtijdig stoppen. Hij is trots dat hij –net als zijn vader-  wethouder van Purmerend mocht zijn.

Zijn gezondheid dwingt hem zijn werkzame leven te beëindigen, maar Nijenhuis gaat niet op zijn  lauweren rusten. Hij pakt zijn oude liefde weer op en dan met name de geschiedenis van ‘zijn’ stad Purmerend. Hij wordt de stadshistoricus van Purmerend. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 1 januari 2014 krijgt Nijenhuis de Gouden Waarderingsspeld uitgereikt van burgemeester Bijl. ‘Wij kennen Vincent Nijenhuis als een zeer betrokken en actief burger. Door zijn jarenlange inzet heeft hij Purmerend op de kaart gezet. Het gemeentebestuur is buitengewoon trots op deze Purmerender’, aldus de burgemeester.

Hij heeft al menigmaal in een ziekenhuisbed gelegen en negentien operaties ondergaan, als eind 2013 de onheilstijding komt: hij heeft slokdarmkanker, een van de dodelijkste vormen van kanker. Kans op genezing is maximaal vijftien procent. Hij komt in aanmerking voor een zware, tien uur durende operatie, die in april 2014 wordt uitgevoerd.

Na de eerste diagnose en de bijbehorende schrik en verslagenheid, besluit hij de ziekte te accepteren als een gegeven. ‘Alleen maar huilen lost niets op. Het feit dat ik getroffen ben door slokdarmkanker is botte pech. Je hebt het te accepteren’, aldus Nijenhuis in een interview voor Dichtbij.

In 2014, het jaar waarin hij strijdt tegen de gevolgen van slokdarmkanker, verschijnt zijn boek ‘Purmerend een stad uit het veen’, waarvoor hij in oktober de Vereniging Historisch Purmerend jaarprijs in ontvangst mag nemen. Als stadshistoricus heeft hij de geschiedenis van de stad zichtbaar gemaakt, bijvoorbeeld door herstel van een oude muurreclame, plaquettes over het St. Ursulaklooster en het terugbrengen van een preekstoel uit 1640.

Tijdens zijn revalidatie biedt het inloophuis voor kankerpatiënten hem veel steun. Eind 2015 wordt hij voorgedragen als voorzitter van de stichting Wij Allemaal, die het inloophuis beheert. ‘Ik wilde iets terugdoen en het geeft zin aan mijn bestaan.’ Het voorzitterschap mocht niet lang duren. Al snel wordt duidelijk dat de kanker is teruggekeerd en de vooruitzichten zijn slecht. Hij vermagert sterk en zijn conditie verzwakt. Begin 2016 is Nijenhuis nog optimistisch en levenslustig. In het NHD zegt hij: ‘Ik geniet nu van alle kleine dingen van het leven. Ik kijk vooruit.’  Vincent Nijenhuis leefde van het verleden, maar voor de toekomst.

Geplaatst

donderdag 09 maart 2017 | 12.32 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 26 oktober 2017 | 11.38 uur

Auteur

RTV Purmerend