RTV Purmerend.nl

Overschot Jeugdzorg 2017 ongeveer 1 miljoen

De gemeente Purmerend houdt dit jaar mogelijk 1 miljoen over op de Jeugdzorg. En dat terwijl er wachtlijsten zijn bij de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg (JGGZ).

De helft van de Nederlandse gemeenten was in september dit jaar al door haar budget heen. Zo niet de gemeente Purmerend. In een nieuwe rapportage aan de Raad wordt een overschot voorspeld van tussen de 0,6 en 1,1 miljoen. Oorzaken aaangeven is complex volgens wethouder Tijmstra. 'Wel is er bij de JGGZ een tekort aan professioneel personeel, dat leidt tot wachtlijsten en vervolgens tot een overschot'.

Ook al heeft Purmerend een overschot; het is lastig te bepalen of het beleid voor Jeugdzorg werkt. Volgens gemeentelijke rapportage richtlijnen zijn meer gegevens nodig dan de Raad nu krijgt. Op z'n minst inzage in het aantal jongeren dat gebruik maakt van de Jeugdzorg om te beoordelen of het aantal dit jaar ten opzichte van vorig jaar toe- of afneemt. Gevraagd naar haar reactie geeft Tijmstra aan dat het voor een vergelijking van cijfers nu nog te vroeg is.