Coalitie zegt samenwerking met CDA op

Als donderslag bij heldere hemel komt het bericht dat het CDA door de coalitiepartijen VVD, Stadspartij en het AOV, uit het college wordt gezet. Bert Meulenberg, de woordvoerder van de coalitiepartijen, kwam met deze mededeling na afloop van een verhitte commissie vergadering Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB). ‘Morgenochtend om 10 uur komt het college bij elkaar en zal dan een verklaring afleggen’.

De coalitiepartijen willen niet met het CDA verder nu dat achter hun rug om een meerderheid organiseerde om het plan voor de PostNL locatie van de agenda verwijderd te krijgen. Tot ieders verrassing lukte dat met de kleinst mogelijke meerderheid. Verantwoordelijk wethouder Hans Krieger (VVD) reageerde ontzet. 'Dat dit gebeurt door een coalitiepartner, zonder dat ik van te voren op de hoogte was gesteld'. Tijdens de schorsing bleek al in de wandelgangen dat deze actie voor het CDA niet zonder gevolgen zou blijven. Jan Peter Dompeling van de VVD sprak zich uit in duidelijke bewoordingen: 'Ik kan niet met zo'n partner door één deur'. 

Het CDA wilde uitstel van de bespreking van het plan tot na de verkiezingen. Zij vreest dat een positief advies van de commissie nu financiele consequenties heeft als er na de verkiezingen geen meerderheid meer is voor het plan. Overigens lijkt het erop dat de CDA actie voor niets is geweest. Woordvoerder Bert Meulenberg van de Stadspartij meldde dat er waarschijnlijk een extra raadsvergadering komt waarin het plan nog voor de verkiezingen verder afgehandeld zal worden. In tegenstelling tot de commissie is er in de Raad wel een meerderheid voor de behandeling van het plan. 


Trefwoorden: coalitiebreuk hoogbouw
Geplaatst

donderdag 11 januari 2018 | 23.43 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 12 januari 2018 | 11.02 uur

Auteur

RTVPurmerend redactie