Spitsbusbaan officieel geopend

Minder files op de Jaagweg en veiliger oversteken voor de busreizigers uit Ilpendam. Dat zijn volgens gedeputeerde Elisabeth Post de belangrijkste voordelen van de nieuwe spitsbusbaan. Hij was al een poos in gebruik, maar vrijdagochtend werd de spitsbusbaan officieel geopend. De openingshandeling vond plaats in de tunnel bij Ilpendam, waar een lichtkunstwerk met tekeningen van kinderen uit het dorp is gemaakt.

Post: ‘Door de spitsbusbaan is het niet meer nodig dat de bussen bij Ilpendam invoegen op de provinciale weg. Hierdoor vermindert het aantal files, vooral in de avondspits. Daarnaast maakt de spitsbusbaan groei van het OV-aanbod op het traject mogelijk. De voetgangerstunnel bij Ilpendam zorgt voor een veilige oversteekplaats voor de busreizigers en een betere doorstroming van het verkeer op de N235.’
Voor het ombouwen van de busbaan naar een spitsbusbaan was het noodzakelijk om het Noordhollandsch Kanaal iets te versmallen. Op deze wijze ontstond weer voldoende ruimte voor nieuwe bomen langs het wegtracé, een belangrijke wens van de gemeente Waterland en de bewoners van Landsmeer. Op verzoek van de omwonenden hebben de weg én de spitsbusbaan tussen de Verzetslaan Purmerend en Ilpendam geluidsreducerend asfalt gekregen. Ook zijn de in- en uitritten langs de Jaagweg veranderd om te voorkomen dat het verkeer afremt of stopt langs de weg.


Trefwoorden: ilpendam n235 spitsbusbaan
Geplaatst

vrijdag 12 januari 2018 | 15.06 uur

Laatst gewijzigd

vrijdag 12 januari 2018 | 15.09 uur

Auteur

RTV Purmerend redactie