Purmerender schrijft boek over zoon en voormalig toptalent

Hij had het in zich om misschien wel de beste tafeltennisser van Nederland te worden. Koen Hageraats uit Purmerend was een toptalent en zijn vader Clemens begeleidde hem. Op weg naar de top en daarna. Clemens schreef een boek over zijn ‘gouden jaren’ met Koen, die toch niet altijd even gemakkelijk waren. Volgende maand moet het boek verschijnen.

Koen is zeven als hij tijdens een kampeervakantie in Tsjechië niet weg te branden is bij de tafeltennistafel. Clemens weet dat hij na de vakantie een club voor Koen moet vinden. Dat wordt TSO in Purmerend. De trainer daar ziet al heel snel dat Koen talentvol is en via een talentendag van de landelijke tafeltennisbond komt hij in het voorjaar van 2003 in een talentengroepje. Vanaf dat moment gaat het in een stijgende lijn: competitiewedstrijden, toernooien in binnen- en buitenland, zeven keer deelname aan het EK, plaatsing voor de jeugd Olympische Spelen in Singapore.

Bijzonder
Het hoogtepunt in zijn nog jonge carrière is deelname aan het WK tafeltennis dat in 2011 in Nederland wordt georganiseerd. ‘Koen was toen pas zestien. Als organiserend land mocht Nederland zeven spelers afvaardigen. Vier waren al geselecteerd en de andere drie moesten in kwalificaties een plek veroveren. Heel bijzonder dat zo’n jonge jongen zich kwalificeerde.’
Niet alleen Koen’s jeugd staat in het teken van zijn sport. Zijn familie -en dan vooral zijn vader- is betrokken bij het wel en wee van Koen als tafeltennisser. Zoals veel vaders fungeert Clemens als chauffeur om zijn zoon naar en van trainingen te brengen. Gaandeweg ontpopt hij zich als een soort van personal coach tijdens wedstrijden. Het boek, werktitel  ‘Spelen vanuit je taak’, beschrijft hoe Clemens’ leven steeds meer in het teken van de sportcarrière van zijn zoon komt te staan en het zijn leven op een positieve manier beheerst.

Agenda
Clemens durft in het boek de vinger op de zere plek te leggen over hoe Koen’s sportloopbaan het familieleven beheerst en over zijn rol als vader, cq coach . ‘Koen’s agenda bepaalde mijn en het gezinsleven’, aldus Clemens.  ‘Ik heb mezelf in het boek niet gespaard. Ik merkte dat ik als vader wel héél resultaatgericht was. Koen deed als 9-jarige tijdens de Martktstadfeesten mee aan een toernooi en stond in een wedstrijd achter. Ik riep hem hij me en zei ‘ik vind het helemaal niks’. Koen werd ontzettend boos op me, liep terug naar de tafel en versloeg zijn tegenstander. Het werd me duidelijk dat ik als vader niet die rol had. Ik moest hem steunen en hooguit achteraf commentaar geven.'

Focus
Vanaf 2012 stokt de ontwikkeling van Koen als tafeltennisser. Hij woont dan op sportcentrum Papendal waar hij intensief traint, maar tegelijkertijd -als jongen van zeventien- andere facetten van het leven gaat ontdekken. Koen kan en wil zich niet meer voor honderd procent inzetten. De focus verdwijnt en langzamerhand verandert de loopbaan in een serieuze hobby. Clemens: ‘Ik had het daar best moeilijk mee. Ik ben eerlijk als ik zeg dat zijn sportieve prestaties mijn ego streelden. Ik was de vader van Koen, die misschien wel de nieuwe Trinko Keen zou worden.’ (Keen was een van de weinige tafeltennisprofs van Nederland, red.)
Clemens beschrijft in zijn boek hoe hij ondanks de tegenvallende resultaten toch betrokken blijft bij Koen en zijn sport. Natuurlijk, omdat het zijn  zoon is, maar ook ‘omdat het een leuke wereld is. Commercie speelt geen belangrijke rol in tafeltennis.’

Rust
Naarmate Koen ouder wordt, neemt zijn vader een belangrijkere rol in tijdens wedstrijden. De vader wordt weer coach. ‘Het was voor het eerst bij een toernooi in België. Koen vroeg of ik even bij zijn wedstrijd wilde blijven en ik kon hem tussen de games wat rust overbrengen.’ Anno 2018 zijn de rollen omgedraaid. Clemens is sinds anderhalf jaar verslaafd aan tafeltennis. Hij is lid van TSO en De Beemster en krijgt bovendien privé les van zijn zoon bij Tempo Team in Amsterdam. ‘Les krijgen van je zoon is natuurlijk heel bijzonder.’ Koen speelt -naast zijn studie psychologie- nog steeds op eredivisieniveau en staat achtste op de Nederlandse ranglijst.
Clemens geeft zijn boek in eigen beheer uit en de prijs zal laag zijn, belooft hij. ‘Misschien een tientje. Als ik de kosten er maar uit heb.’ De oplage zal hopelijk honderd exemplaren zijn. Maar misschien dat tafeltennisclubs in Nederland interesse hebben. Clemens wil op 30 juni het boekje presenteren. Dat doet hij in de zaal van Tempo Team naast het de Mirandabad in Amsterdam.