RTV Purmerend.nl

Prikken tegen meningokokken

De GGD Zaanstreek-Waterland is deze week druk met inenten van pubers tegen meningokokken. De jongeren die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden, hebben onlangs een uitnodiging gekregen voor de vaccinatie. De pubers in Purmerend kwamen dinsdag aan de beurt in Wijkplein Where.

Meningokokkenziekte is een zeldzame ziekte, de oorzaak is de meningokokkenbacterie. Veel mensen hebben de bacterie in neus of keelholte. Maar de bacterie kan de bloedbaan binnendringen en dan kunnen ernstige complicaties ontstaan zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Vanwege een stijging in het aantal ziektegevallen, veroorzaakt door meningokokken type W, is het Rijksvaccinatieprogramma aangepast. In 2017 waren er nog zes gevallen van meningokokken type W per maand, dit jaar is dat al tien per maand.
Alle jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, hebben een uitnodiging gekregen voor vaccinatie met het ACWY vaccin in oktober 2018. Jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of geboren in 2005, krijgen volgend jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14-18 jarigen gevaccineerd zijn.