Het Gilde Purmerend zoekt taalcoaches

Heb je wekelijks twee uurtjes over om een Purmerender te helpen die de Nederlandse taal graag wil leren? Het Gilde Purmerend is hard op zoek naar taalcoaches! Hiermee help je iemand die de Nederlandse taal niet goed beheerst door samen te oefenen.

Als je je aanmeldt als taalcoach, wordt er gekeken naar jouw wensen en persoonlijke interesses. Op die manier word je gekoppeld aan iemand waarmee het waarschijnlijk goed klikt. In de eerste maanden staat er een ervaren taalcoach klaar om je op weg te helpen. Er vindt iedere zes weken een bijeenkomst plaats waarin alle vrijwilligers samenkomen en ervaringen kunnen uitwisselen en ook wordt er regelmatig een inhoudelijke lezing of workshop voor de taalchoaches georganiseerd. Bijvoorbeeld over inburgering of interculturele communicatie.

De Purmerendse Martin is blij dat hij zich twee jaar geleden als taalcoach heeft opgegeven. Hij werd gekoppeld aan Jareer, die de Nederlandse taal graag beter onder de knie wilde krijgen. In de afgelopen twee jaar is Jareer met sprongen vooruit gegaan.

Tijdens de eerste ontmoeting was er direct een klik, waarna de taalcoaching al snel van start ging, vertelt Martin: "We hebben veel Nederlands met elkaar gesproken en geoefend met grammatica." Toen Jareer dat wat meer onder de knie kreeg, zijn de heren leuke uitstapjes gaan ondernemen. "Ik ga regelmatig met Jareer naar Amsterdam om hem kennis te laten maken met de stad. We hebben een tour gemaakt door de Jordaan en de Plantagebuurt. En in december hebben we samen de Amsterdam Lighttour gelopen." Jareer vertelt dat hij zich geen betere taalcoach had kunnen wensen. "Martin heeft mij geholpen met de Nederlandse taal, mijn huiswerk en met mijn uitspraak. Dankzij hem heb ik een baan kunnen krijgen! Ik ben blij dat ik Martin heb leren kennen."

Ook Martin is dankbaar voor de band die de twee hebben opgebouwd. "Het contact is inmiddels zo goed, dat Jareer mij en mijn familie heeft uitgenodigd om bij hem Syrisch te komen eten. Ik help hem natuurlijk met de taal, maar andersom leer ik van Jareer over de situatie in zijn moederland Syrië en over de cultuur. De taallessen vormen eigenlijk een basis voor wederzijds begrip."

Taalcoach worden? Voor meer informatie kun je mailen naar samenspraak@gildepurmerend.nl