Project De Looiers van start

De bouw van De Looiers kan beginnen nu de Raad van State de bezwaren van de omwonenden ongegrond heeft verklaard. Op de locatie van voormalige garage Zijp, op het Looiersplein bij de Where, zijn twee gebouwen gepland van 24 en 36 meter hoog. Omwonenden maakten bezwaar tegen de hoogte die overeenkomt met zes respectievelijk elf verdiepingen en verwachte parkeerdruk. Nu de bouw een aanvang neemt, voorspelt projectontwikkelaar Linden Groep dat over ongeveer twee jaar de eerste appartementen bewoond zullen zijn.

De kern van de uitspraak van de Raad van State is de verwijzing naar 'hoogbouwvisie 2017'. Daarin is opgenomen dat locatie Zijp een plek is waar meer dan acht bouwlagen toegestaan zijn. Ook het bezwaar van de omwonenden tegen de verwachte parkeerdruk is van tafel geveegd. Overigens komt in het complex een parkeerdek met 44 bewonersplekken. 

Wethouder Tijmstra (CDA) is verheugd met de uitspraak. Zij herhaalt haar eerdere toezegging uit de commissie vergadering van eind 2018.  'Dit project draagt bij aan de doorstroming op de Purmerendse woningmarkt. Mogelijk gemaakt door de voorrang die Purmerendse kopers krijgen bij de toewijzing'. Tineke Abercrombie, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, betreurt de uitspraak van de Raad van State, maar had al eerder haar verlies genomen. 'Wij hebben gestreden om locatie Zijp binnen de grenzen van de oude stad te krijgen om deze hoogbouw tegen te houden. Toen dat niet lukte, hebben we besloten niet door te gaan tot de Raad van State', verklaart Abercrombie.