RTV Purmerend.nl

Calisthenics parcours in Weidevenne open

Het heeft even geduurd, maar vrijdagmiddag 8 november was het zover: het calisthenics parcours op het veld achter Houtbaai in Weidevenne kon officieel in gebruik worden genomen. De opening werd verricht door verantwoordelijk wethouder Mario Hegger en de achttienjarige Moos Holtzer, die in 2018 op het idee kwam en naar de gemeente stapte.

Calisthenics. Hegger noemt het ‘gymnastiek in de buitenlucht’, Moos omschrijft het als ‘straatturnen’. Hoe je het ook noemt, het draait allemaal om sporten waarbij je gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. Moos is een fanatiek sporter (‘hardlopen, sportschool, sporten is gewoon leuk’) en calistehenics is één van zijn favoriete. ‘Er is een calisthenics park in de Purmer Noord. Ik woon hier in de buurt en moest dus steeds naar de Purmer Noord.’ Waarom niet een soortgelijk park in de Weidevenne, vroeg Moos zich af.

Samen met zijn vader Rogier zette hij een Facebookpagina op en verzamelde handtekeningen van mensen die zo’n park wel zagen zitten. Binnen de kortste keren had hij er zeshonderd verzamelde en stapte naar wijkmanager Michael Lanting en de gemeente. Wethouder Hegger: ‘Dit is een mooi voorbeeld van initiatieven vanuit de stad, die wij vervolgens faciliteren. Het parcours kost 40.000 euro. Dat lijkt veel geld, maar het is goed besteed. Er is behoefte aan deze voorziening en het brengt mensen in beweging.’

Er zat flink wat tijd tussen het moment dat Moos zich meldde bij de gemeente en de officiële opening van het park. Hegger roemde in zijn speech dan ook het doorzettingsvermogen van Moos. Projectleider Niels Konijn van de gemeente legt uit waarom het hele traject tijd vergt. ‘Wij kijken eerst welke sportvoorzieningen er al in de wijk zijn, gaan in de directe omgeving polsen bij bewoners hoe zij tegen het initiatief aankijken. Daarna moet op basis van de wensen van de initiatiefnemers een parcours worden ontworpen. We hebben er drie laten maken en die aan Moos voorgelegd. Hij heeft een keuze gemaakt.’

Moos is heel blij met het eindresultaat. Hij gaat er met zijn vriendengroep zo’n drie keer per week trainen en hij merkt dat het parcours veel meer mensen trekt en dan vooral jongeren. Hegger: “Dat zien we in de Purmer-Noord ook. Calisthenics trekt vooral jongeren en in Noord hebben we daarom een poosje geleden ook fitnesstoestellen geplaatst voor de oudere sporters. En wie weet gaat dat te zijner tijd ook hier in Weidevenne gebeuren.’ Om vervolgens voor de foto te bewijzen dat hij -al lang geen jongere meer- toch nog een beetje mee kan doen.