Veteranen te gast in podcast Wesley Dekker

Stichting Veteranen Purmerend (SVP) staat centraal in de nieuwste aflevering van de podcast van RTV Purmerend.

Burgemeester Don Bijl reikte onlangs de Gouden Purmerender uit aan Stichting Veteranen Purmerend. Voorzitter van de stichting, Peter Stiphout, en secretaris/ penningmeester Ron Hessink zijn te gast in de dertigste aflevering van de podcast. Het was een bijzonder moment. ‘Je verwacht niet dat je als stichting zo’n mooie waardering krijgt. Het is een mooie erkenning. Ik wist als voorzitter kort van tevoren dat het ging gebeuren. Ik moest ervoor zorgen dat het hele bestuur aanwezig was’, vertelt Peter.

Voor een veteraan is de diensttijd een bijzondere periode. Binnen de stichting hebben veteranen ook hun eigen verhaal. Ze zijn geboren tussen 1926 en 1988,en zijn naar verschillende gebieden op de wereld uitgezonden. Ron: ‘Ik heb lange tijd in Duitsland gediend. Terug in Nederland werd ik gevraagd voor een uitzending naar Bosnië. Ik ben gegaan. Al met al was het een hechte tijd. Je bent vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week samen.’ Peter vervolgt: ‘In 1992 - 1993 heb ik gediend in Cambodja. Je zit in een verscheurd land, waar net vrede is ontstaan. Wij waren er om de verkiezingen te begeleiden. Ik was niet bang. Ik moest gaan. Zes maanden en dan weer naar huis.’

Het bestaan van de stichting is belangrijk voor de veteranen. ‘Het is belangrijk om te praten over de diensttijd. Mochten er veteranen ergens mee zitten hebben wij binnen de stichting gecertificeerde begeleiders. Dit geeft de stichting - naar mijn mening - uiteindelijk ook een diepere betekenis’ betuigd Ron.

Volgens Peter en Ron is het zonde dat de dienstplicht er niet meer als zodanig is. Als maatschappij heb je er uiteindelijk wat aan. Peter: ‘Na de dienstplicht is er een groep mensen die recht op de benen staat en goed kan functioneren.’ Ron vervolgt: ‘Het is ook discipline. Daar ontbreekt het nu vaak aan. Ik zeg niet dat het alles is, maar het kan de basis zijn.’ Weten wat je wil, weten hoe je daar moet komen en ervoor gaan.

Beluister de dertigste aflevering van Wesley’s Podcast via deze link, je favoriete podcastapp of je favoriete muziekstreamingsdienst.