Twee corona-patiënten in regio

Het coronavirus is nu ook in onze regio vastgesteld, meldt de GGD Zaanstreek-Waterland. Het gaat om een man van 60 uit Zaandam en een 64-jarige man uit de gemeente Waterland. De Zaandammer ligt in het Zaans Medisch Centrum, de man uit Waterland is in thuisisolatie. De GGD is nu bezig na te gaan met welke personen deze twee mannen in de voorbije tijd in nauw contact zijn geweest.

Van de man uit Waterland is bekend dat hij de besmetting in Noord-Italië heeft opgelopen. Hoe de Zaandammer het virus Covid-19 heeft gekregen is niet duidelijk. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengt de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Deze maatregelen verkleinen de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Verspreiding van het coronavirus kan zoveel mogelijk worden voorkomen door het treffen van voorzorgsmaatregelen, zoals regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken en na eenmalig gebruik meteen weg te gooien. Het RIVM op haar website (www.rivm.nl) de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rijtje gezet. zette de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rij. Daar zijn ook filmpjes en animaties te vinden over het nieuwe virus en de rol van de GGD. Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend; 0800-1351. Heeft u koorts (boven de 38 graden) én longklachten, bel dan uw huisarts.