RTV Purmerend.nl

Ook demo tegen Zwarte Piet in Purmerend

Purmerend is een van de twintig plaatsen in Nederland waar Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de intocht van Sinterklaas dit jaar gaat demonstreren. Ook in onze stad waren tot vorig jaar nog zwarte pieten in de intocht aanwezig, naast kleurpieten en roetpieten. KOZP spreekt over een vreedzaam protest, zonder geweld of provocaties.

Heet hangijzer bij elke KOZP demonstratie is de aanwezigheid van kinderen. Volgens tegenstanders van de demonstraties schaadt een actie van KOZP de kinderen. KOZP vindt dat onzin. ‘Elk excuus en elke beschuldiging dat ‘de kinderen de dupe worden van ons protest’ is misplaatst en bedoeld om Zwarte Piet in stand te houden, zonder rekening te houden met de Nederlandse kinderen en volwassenen die elk jaar bewust gediscrimineerd worden. Kinderen worden de dupe van racisme. Zij worden niet de dupe van mensen die opkomen voor een racismevrije intocht’, staat te lezen op hun website.

Purmerend is niet de enige stad in onze provincie waar KOZP van zich laat horen. In Zaanstad, Heerhugowaard, Volendam, Edam, Alkmaar, Enkhuizen en Den Helder zijn ook demonstraties gepland. Allemaal steden die tot op heden vasthouden aan Zwarte Piet. De organisatie wil met de burgemeesters van de betrokken steden afspraken maken om de demonstraties soepel te laten verlopen.