Provincie zet bouwambassadeur in om woningbouw te versnellen

Het wordt de komende jaren bouwen, bouwen en nog eens bouwen in Noord-Holland. De kersverse bouwambassadeur van de provincie gaat gemeenten, bouwbedrijven, beleggers, ontwikkelaars en corporaties helpen bij het versnellen van de woningbouwproductie op locaties waar de nood het hoogst is.

Eerder maakte de gemeente Purmerend al bekend de komende jaren flink te bouwen, met als doel ruim 9.300 nieuwe woningen.

Tot 2040 worden in Noord-Holland ongeveer 230.000 woningen gebouwd. ‘‘Het gaat niet onontbeerlijk om snel bouwen, maar om het snel bouwen van de juiste woningen op de juiste locaties’’, aldus Cees Loggen, gedupteerde voor onder andere de provinciale Ruimtelijke Ordening en Wonen. ‘‘Het doel is om infrastructuur bij nieuwbouwprojecten goed te regelen en ervoor te zorgen dat een woning, van bijvoorbeeld onderwijzers en zorgmedewerkers in de buurt van het werk, betaalbaar blijft.’’

Volgens de provincie blijft de groei van de woningvoorraad, met name in de Metropool Amsterdam, achter bij de groei van het aantal huishoudens. De provincie wil daarbij alle mogelijke oplossingen boven tafel krijgen en met creativiteit en maatwerk tot versnelling komen. De bouwambassadeur adviseert en jaagt dit proces aan.