Thijmen (18) gaat 130 kilometer kitesurfen voor de Hartstichting  

De 18-jarige Thijmen Faas gaat binnenkort 130 kilometer kitesurfen om geld op te halen voor de Hartstichting. De tocht begint bij Hoek van Holland en eindigt in Den Helder. Het is een grote afstand, maar de Purmerender heeft er in zin. “Het is een flinke uitdaging en heel speciaal om een keer mee te mogen maken.”

Thijmen woont sinds zijn tweede in Purmerend en kitesurft inmiddels bijna drie jaar. “Ik zag het evenement op Facebook voorbijkomen en het leek mij een heel mooi doel om mij daarvoor in te zetten.” Kitesurfen is een watersport waarbij de sporter op een surfplank staat die zich laat trekken door een kite. “Kiten is het ultieme gevoel van vrijheid, je kan doen wat je wil, van zo hoog mogelijk springen tot lekker rustig cruisen.”

Persoonlijk doel
Daarnaast is zijn deelname aan het evenement Van Hoek tot Helder persoonlijk, zijn opa heeft namelijk hartproblemen gehad. Helaas is hij er niet meer, maar zijn oma is super trots. “Zij vindt het helemaal geweldig dat ik mee ga doen!”
 
De Purmerender heeft niet specifiek getraind voor de tocht, hij oefende vooral veel zelf. “Ik ben vanaf februari van dit jaar veel naar de sportschool geweest en ik heb ook veel gekitet.” De tocht vindt plaats tussen 1 september en 8 november. De exacte dag wordt gekozen in afwachting van de wind.
 
Hoek tot Helder
Dit jaar is het de vierde editie van Hoek tot Helder. In totaal doen er iets meer dan vierhonderd kitesurfers mee aan het evenement. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij duizend euro  sponsorgeld per persoon voor de Hartstichting ophalen. Het geld wordt gebruikt om hersenbloedingen beter te behandelen en te onderzoeken hoe deze kunnen worden voorkomen. In totaal is er inmiddels €412,576,23 opgehaald. Nederland telt op dit 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. De Hartstichting schrijft op haar website dat dit aantal over tien jaar gestegen zal zijn naar zo’n 1,9 miljoen als er niks aan wordt gedaan.
 
Thijmen vormt tezamen met twee andere jongens een team. “We zitten nu op 2100 euro, dus we hebben nog negenhonderd euro te gaan.” Doneren kan via de website van het evenement: www.hoektothelder.nl/thijmen-faas.