Radio van RTV Purmerend nu ook via DAB+

De radiozender van RTV Purmerend is vanaf vandaag ook via DAB+ te beluisteren. DAB+ is de beoogde opvolger van de traditionele FM frequenties. De belangrijkste kenmerken zijn een beter geluid en een groter bereik.

De komst van DAB+ betekent overigens niet automatisch dat de FM zenders inderdaad gaan verdwijnen. De overheid doet er nog onderzoek naar. Dat de lokale en commerciële omroepen vergunning hebben gekregen om op DAB+ uit te zenden moet dus worden gezien als een pilot. De vergunning is dus tijdelijk en loopt in principe af op 1 september 2022. Het is nog niet duidelijk wat daarna gebeurt. 

DAB+ betekent dat omroepen met meer wattage mogen uitzenden, waardoor het bereik van de zenders wordt vergroot. Lars van der Manden, hoofdredacteur van RTV Purmerend, benoemt dit als een van de grote voordelen. ‘Je hoeft niet meer tijdelijk over te schakelen naar een andere zender als je buiten de stadsgrenzen en dus het huidige bereik van RTV Purmerend bent.'’ Iedereen met een DAB+ radio (thuis of in de auto) kan de omroep vinden in de lijst met zenders. Bij sommige radio’s zal het nodig zijn om alle zenders opnieuw te scannen. Natuurlijk blijft RTV Purmerend ook gewoon te beluisteren via 104.9 FM in de ether of online via de website rtvpurmerend.nl.