RTV Purmerend.nl

Sint getraceerd in Zuidoostbeemster

Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers en zorgvuldige voorbereiding is het mogelijk geworden Sint en zijn gevolg Zuidoostbeemster op een veilige wijze te laten bezoeken. Op zondag 29 november heeft hij persoonlijk toegezien dat zijn Pieten Covidproof pakjes bezorgden bij tal van bewoners die op gepaste afstand zichtbaar genoten van het bezoek.

Tot het laatste moment bleef het spannend of Sint zijn visite geheel zou kunnen voltooien. Want bij overschrijding van de veiligheidsmaatregelen zou het bezoek halverwege alsnog afgebroken kunnen worden. Dat was de reden waarom de organisatie hier geen ruchtbaarheid aan had gegeven en tijdens de uitvoering scherp toezicht hield op de regels. 

Ruim zeventig vrijwilligers hebben met medewerking van de gemeente, politie en andere instanties  een uitgekiend draaiboek in elkaar gezet. Een door vrijwilligers vormgegeven video gaf instructie aan de bewoners hoe de Sint het dorp veilig zou kunnen doorkruisen. Deze video werd op de basisschool de Bloeiende Perelaar aan de kinderen vertoond. Huis aan huis werd door een folder instructie gegeven over het beschikbaar stellen van de presentjes aan de organisatie. Daarbij was ook gevraagd om de woning en het erf op gepaste wijze te versieren.

De instructies waren niet voor niets. Bewoners hielden zich aan de regels en de Sint, vergezeld door de burgemeester Karen Heerschop, kon in twee etappes het hele dorp bezoeken. In de ochtend het nieuwe gedeelte en in de middag het centrum.