RTV Purmerend.nl

Ketens als Action en Wibra blijven toch gesloten

Even leek het erop dat grote ketens zoals de Action en Wibra hun deuren weer gingen openen met een beperkt aanbod aan producten, maar daar steekt het kabinet een stokje voor. Bronnen in Den Haag melden dat het kabinet woensdagmiddag zal aankondigen dat dergelijke winkels de deuren toch niet mogen openen.

Er wordt nog ‘gepuzzeld’ op een juiste formulering, zegt een ingewijde tegen het Algemeen Dagblad (AD). Na de toespraak van premier Rutte afgelopen maandag kondigden Action en Wibra dat zij in aangepaste vorm open willen blijven. Beide ketens gaven aan boven de grens van dertig procent omzet te zitten die wordt behaald met essentiële producten, zoals voedingsmiddelen, zeep en toiletpapier. Daarmee zouden ze voldoen aan de grens die door Rijksoverheid wordt gesteld. Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven bedenken ketens echter welke essentiële producten ze kunnen verkopen om open te blijven. "Dat voelt niet goed. Het kabinet zal een scherpere scheiding aan moeten brengen."

De ogen werden ook even gericht op andere ketens, zoals Zeeman, Blokker en Big Bazaar, maar ze gaven aan geen intenties te hebben de deuren te openen. "Als een van Nederlands grootste retailers nemen wij onze verantwoordelijkheid om de maatregelen te gehoorzamen," aldus Michiel Witteveen, CEO van Mirage Retail Group, waaronder Blokker en Big Bazaar vallen.

Onduidelijkheid heerst er nog over de vraag of de vestigingen van Hema deels open mag blijven. Het lijkt erop dat zij in hun fysieke winkels doorgaan met de verkoop van producten als babyspullen, taart, worst en koffie. De rest van het assortiment kan online worden besteld.

Update 16 december, 14.30 uur: Ook Hema heeft besloten haar deuren vanaf donderdag 17 december te sluiten. Alleen winkels die meer dan zeventig procent van hun omzet uit essentiële producten halen, zoals levensmiddelen, diervoeding en drogisterij-artikelen, mogen openblijven.